Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! Пољска распоређује тенкове на граници са Белорусијом

Pixabay.com

Пољска је распоредила нови тенковски батаљон у саставу Прве пешадијске дивизије у селу Чартајев близу белоруске границе.

Министар одбране Пољске Мариуш Блашчак присуствовао је 12. новембра пуштању у рад нове војне јединице у Шемјатече и састао се са војницима новостворене 1. пешадијске дивизије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински медији преносе да је у селу је постављен контејнерски град, а планирана је изградња сталне инфраструктуре у наредним годинама.

Овде ће у почетној фази формирања јединице бити распоређено преко стотину војника, а на дужи рок ће неколико стотина војника бити трајно распоређено. Јединица ће бити наоружана савременом опремом коју је Пољска недавно набавила: тенкови К2, минобацачи Рак и ПВО системи Попрад.

Формирање 1. пешадијске дивизије почело је у септембру 2022. Планирано је да се састоји од 12 војних јединица: 4 комбиноване бригаде, артиљеријска бригада, 4 војна пука и 3 специјализована батаљона. Очекује се да ће дивизија укључити преко 30.000 војника, преноси украјинска Правда.

Блашчак је том приликом изјавио: „Свесни смо претњи. Знамо веома добро да су владари Кремља започели рат да би обновили Руско царство. Ово је увек представљало претњу за нације које живе у суседству. Стога јачамо пољску војску и градимо нове војне јединице да спречимо напад на нашу домовину.“

Овај тенковски батаљон овде у округу Шемјатече биће опремљен тенковима К2. То су модерна возила развијена у 21. веку.

Извор: PRAVDA.COM.UA