Свет

БОРЕЉ ДИГАО УЗБУНУ: Путин неће стати

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је не види свака чланица Европске уније Русију као „највећу претњу“ за глобалну стабилност.

Борељ је, говорећи на Универзитету Оксфорд, рекао да види све више конфронтације, а мање сарадње по светским питањима и указао на пример Русије и рата у Украјини, објављено је на сајту Европске уније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Путин је данас егзистенцијална претња за све нас. Уколико успе у Украјини, неће се тамо завршити. Међутим, знам да не деле сви у Европској унији ово мишљење“, рекао је Борељ и додао да неки чланови Европског савета кажу да Русија није егзистенцијална претња и да сматрају Русију добрим пријатељем.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Таквих нема много, али их има неколико“, рекао је Борељ.

Он је указао на Мађарску.

„У Унији, која се води једногласношћу, наша политика према Русији увек је угрожена једним ветом – само један је довољан – као што је Виктор Орбан, премијер Мађарске, што је доказао одуговлачењем нашег последњег пакета помоћи Украјини. Истовремено, у Сједињеним Америчким Државама, политичка поларизација одложила је пакет војне помоћи за пола године. У средини рата, пола године је пуно времена. То може направити разлику између победе или пораза у рату“, додао је Борељ.

Извор: Танјуг