Свет

СТРАВИЧНА НАЈАВА ИЗ ЕВРОПЕ: Британци упозоравају – Руси ће напасти по целом континенту

Европске обавештајне агенције су упозориле своје владе да Русија планира саботажу широм континента. Представници европских обавештајних агенција верују да је Русија почела активно планирати прикривене бомбашке нападе, подметање пожара и оштећење инфраструктуре на европском територију, директно и преко посредника.

Британски Финанциал Тимес је видео обавештајне процене из три европске земље које показују доказе о агресивнијим и координираним напорима за спровођење саботаже.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници обавештајних служби све више говоре о овој претњи у настојању да повећају опрез.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Процењујемо да је ризик од саботаже под контролом државе знатно повећан – рекао је прошлог месеца Тхомас Халденванг, шеф немачкеСавезне канцеларије за заштиту устава (БфВ).

Халденванг је нагласио да се Русија сада осећа удобно водећи операције на европском тлу „[с] великим потенцијалом штете“.

Један високи европски дужносник рекао је да се кроз беубедносне службе НАТО-а преносе информације о „јасном и уверљивом руском злодјелу“ које је координирано и великих размера.

Додао је да је време да се „подигне свест и усредсреди“ на претњу руске агресије на европском тлу.

Један обавештајни званичник изјавио је да се саботажни напори Москве не би требали посматрати одвојено од других операција. Додао је да повећана активност одражава жељу Русије да изврши максималан притисак „преко комада“.

Рекао је да се руски вођа Владимир Путин сада осећа „охрабреним“ и да ће покушати померити линије поделе у Европи што даље може на неколико фронтова: кроз дезинформације, саботажу или хаковање.

У петак је Норвешка полицијска сигурносна служба (ПСТ) открила да руски обавештајни агенти раде у западној Норвешкој, што би могло значити да Русија можда припрема операције саботаже на критичној инфраструктури.

Осим тога, два Немца руског порекла недавно су ухапшена у Немачкој, осумњичена да траже потенцијалне мете за саботажу против немачке подршке Украјини.

Извор: Информер