Свет

АМЕРИЧКИ МЕДИЈ: Руси крећу на Кијев, а Зеленски…

Кијев би 2024. могао пасти због руске офанзиве, пише амерички магазин Хил.

„Без даље америчке помоћи, европске земље неће моћи да надокнаде мањак оног што је потребно за украјинске оружане снаге. Украјина ће вероватно ослабити пре него што се руска офанзива настави следећег пролећа. Овог пута Кијев може пасти, а Зеленски ће бити приморан да побегне или умре“, наводи се у публикацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор је подсетио на речи врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, који је признао да је ситуација на фронту почела да личи на Први светски рат.

„Контраофанзива која је почела у јуну је постигла лош напредак. Минска поља и разорни бараж руске артиљерије значили су да су украјинске трупе успеле да напредују само 17 километара за пет месеци“, пише Тхе Хилл.

И сада Сједињене Државе, без обзира колико новца шаљу Украјини, могу се надати да ће изгубити од Русије. У ствари, поставља се питање како спречити пораз украјинских оружаних снага, закључује аутор.

Оружане снаге Украјине су 4. јуна кренуле у контраофанзиву на правцу Јужнодоњецк, Артјомовск и Запорожје, бацивши у борбу бригаде обучене од стране НАТО -а и наоружане страном опремом.

Али нису били у стању да савладају чак ни тактичку одбрану руских трупа и претрпели су озбиљне губитке.

Према речима министра одбране Сергеја Шојгуа, украјинска војска је током контраофанзиве изгубила скоро 160 хиљада војника, 121 авион, 766 тенкова и преко 2,3 хиљаде различитих оклопних возила.

У том контексту западни медији све чешће пишу да су САД и ЕУ почеле да се замарају украјинском кризом, а подршка Володимиру Зеленском слаби.

Како преноси Ен-Би-Си, амерички и европски званичници већ разговарају са властима у Кијеву о могућим последицама мировних преговора са Русијом, укључујући и оно чега би бивша совјетска република можда морала да одустане да би постигла споразум.

Извор: Информер