Свет

АМЕРИЧКИ СЕНАТОР ЗАЛЕДИО УКРАЈИНЦЕ: Украјина ће морати да уступи неке територије Русији

Украјина ће морати да уступи неке територије Русији да би окончала сукоб, рекао је амерички републикански сенатор из Охаја, Џејмс Дејвид Венс у програму Стање Уније на ЦНН-у.

„У интересу Америке је да призна да ће Украјина морати да уступи неку територију Русима, а ми морамо да прекинемо војне операције“, рекао је политичар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Венс се такође противио слању новца Украјини, напомињући да бивша совјетска република неће моћи да победи Русију. Он се запитао како би слање новог пакета финансијске помоћи помогло Кијеву ако раније додељена средства нису довела до окончања сукоба.

„По питању Украјине, свако ко има памети зна да се ово морати завршити преговорима. Идеја да ће Украјина гурнути Русију назад на границу из 1991. је апсурдна, нико у то није поверовао“, рекао је он.

Венс је смешним назвао аргументе представника Беле куће да би Русија, ако се не заустави у Украјини, наводно могла да нападне неку НАТО земљу, увлачећи САД у европски сукоб.

„Мислим да је ово тактика застрашивања да се људи одврате од чињенице да наша политика према Украјини нема смисла“, закључио је Венс.

Страни медији све чешће пишу да су САД и ЕУ почеле да се замарају украјинском кризом, а подршка Владимиру Зеленском слаби. Како преноси НБЦ, амерички и европски званичници већ разговарају са властима у Кијеву о могућим последицама мировних преговора са Русијом, укључујући и оно чега би бивша совјетска република можда морала да одустане да би постигла споразум.

Како је прошле недеље рекао Алексеј Данилов, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, Кијев је забринут што је Запад почео да указује на потребу за дијалогом са Москвом.

Истовремено, шеф Министарства спољних послова Украјине, Дмитриј Кулеба тврди да не осећа никакав притисак од савезника по питању отпочињања преговора са Русијом. Кремљ је напоменуо да што пре кијевски режим схвати да нема шансе да постигне успех на бојном пољу, то ће се пре отворити изгледи за решавање ситуације.

Извор: Wебтрибуне.рс