Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ КОМАНДАНТ ДАО ЈЕЗИВ САВЕТ ЗЕЛЕНСКОМ: Запад коначно открио своје право лице!

Украјинска влада треба да размотри шта је Немачка урадила у Другом светском рату да би имала шансу против Русије, сматра Бен Хоџис, бивши командант снага америчке војске стационираних у Европи.

Хоџис, који је пензионисан као генерал-потпуковник 2017. године, отворени је присталица Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу са аустралијским јутјубером Перуном више пута се позивао на примере из Другог светског рата како би доказао да Кијев може да победи Москву на бојном пољу.

– Мораће да повећају производњу муниције и оружја у Украјини. Нешто од тога се већ дешава, али могуће је када сте у рату да повећате производњу, чак и када руски пројектили падају на ваше градове. Размислите о томе шта је Немачка урадила 1944. Производња авиона за Луфтвафе достигла је врхунац 1944. То је после више од две године непрекидног бомбардовања од стране Краљевског ваздухопловства и Ваздушног корпуса америчке војске који су гранатирали немачке градове. Али ипак је немачка производња авиона порасла. Тако да мислим да Украјина то може да уради уз извесно побољшање ефикасности. Неке западне компаније већ помажу – рекао је Хоџис.

Велики део украјинског војно-индустријског комплекса разорен је руским бомбардовањем у последњих 20 месеци, што је приморало Кијев да се ослања на Запад у свему, од пушака до тенкова, артиљерије и борбених авиона. Међутим, пошто су залихе НАТО исцрпљене, САД и њихови савезници су предложили јачање домаће војне индустрије Кијева.

Поређења Украјине са Немачком из Другог светског рата су незгодна из више разлога. Москва је више пута описивала владу у Кијеву као „нацистички режим“, указујући на нацистичку симболику и идеологију јединица попут „Азова“, као и на величање колаборатора из Другог светског рата као што је Степан Бандера. Украјинске оружане снаге су такође прихватиле многе ознаке које је користио немачки Вермахт, као и СС ознаке.

Хоџис није помогао ни када је оценио да Украјина треба да „побољша свој систем регрутације како би максимално појачала расположиву радну снагу“. Амерички војни званичник сматра да би Кијев требало да мобилизује и „превише војно способних мушкараца и жена који шетају по Украјини, а који би требало да буду у војсци“, као и хиљаде мушкараца који су избегли у ЕУ.

– Украјина мора да побољша свој систем регрутовања и здраве, способне мушкарце и жене убаци у униформе – рекао је генерал у тренутку када Кијев разматра мобилизацију жена како би надокнадио губитке због пропале контраофанзиве – истакао је он.

Прошлог месеца, руска обавештајна агенција СВР је навела да су западни савезници Украјине, посебно САД и Велика Британија, затражили мобилизацију жена, као и мушкараца од 17 до 70 година. То је подстакло поређења са Адолфом Хитлером из септембра 1944. када је наредио стварање милиције „Фолксштурм“. Ове јединице, састављене од једва обучених цивила, претрпеле су ужасне губитке у сукобима са савезничким снагама без икаквог утицаја на исход рата.

Извор: Ало