Свет

ГУТЕРЕШ АКТИВИРАО ЧЛАН 99: Морају да стану

Антонио Гутереш је упозорио на продубљивање катастрофе у Гази и позвао Савет безбедности да реагује.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао се на члан 99 Повеље Уједињених нација и позвао Савет безбедности УН да реагује на рат у Гази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Редак потез десио се јуче, након чега 15-члани Савет безбедности треба да усвоји резолуцију којом се позива на прекид ватре између Израела, Хамаса и њихових савезника.

Члан 99 дозвољава генералном секретару да „скрене пажњу Савету безбедности на било које питање које по његовом мишљењу може угрозити одржавање међународног мира и безбедности“.

У свом писму председнику Савета Гутереш се позвао на ову одговорност, рекавши да верује да ситуација у Израелу и окупираним палестинским територијама „може погоршати постојеће претње одржању међународног мира и безбедности“.

Гутереш, који од 18. октобра позива на „тренутни хуманитарни прекид ватре“, такође је описао „ужасну људску патњу, физичко уништење и колективну трауму широм Израела и окупираних палестинских територија“.

Члан 99 је посебно овлашћење и једино независно политичко оруђе дато генералном секретару у Повељи УН које му омогућава да сазове седницу Савета безбедности на сопствену иницијативу ради издавања упозорења о новим претњама међународном миру и безбедности и питања која још нису на дневном реду већа.

Извор: Ал џазира