Свет

ПУТИН ХИТНО ПОСЛАО ВРХУНСКОГ ДИПЛОМАТУ У КИНУ ДА УПОЗОРИ ЂИНПИНГА: Си није ни слутио какво му се зло спрема

Руски председник Владимир Путин послао је овог лета врхунског дипломату у Пекинг како би кинеском лидеру Си Ђинпингу упутио упозорење.

Како пише Политико, упозорење се односило на западне “кртице” у кабинету кинеског председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Андреј Руденко, други човек у руском Министарству спољних послова, рекао је Сију да су бившег министра спољних послова Кине Ћин Ганг, заједно са највишим официрима војног руководства земље, компромитовале западне обавештајне агенције, наводи се у извештају.

Ексклузивна открића наводе да су те тврдње изазвале интриге и скептицизам међу посматрачима Кине, који су се дуго борили да сагледају унутрашње функционисање Сијеве владавине Пекингом.

Ћин, бивши кинески амбасадор у Сједињеним Државама, добио је главни посао у кинеском Министарству спољних послова у децембру 2022. Прошлог лета, само неколико недеља након што је угостио Руденка у Пекингу у јуну, Ћин је изненада нестао из јавности. У октобру су он и други званично избачени из елитне кинеске политике, у једној реченици, пренео је Њузвик.

Извештај Политика повезује Ћинов случај са отпуштањем и истрагом против вођа ракетних снага Народне ослободилачке армије, које надгледају конвенционални и нуклеарни арсенал земље, указујући на ширу чистку у стилу Стаљина у политичким круговима Кине, а која је још увек у току.

“Порука заменика руског министра Руденка Сију укључивала је наводе да су Ћин и рођаци највиших официра ракетних снага помогли да се кинеске нуклеарне тајне пренесу западним обавештајним агенцијама“, наводи Политико.

Отприлике у време Ћиновог нестанка, нестао је и командант ракетних снага ПЛА, Ли Јучао, заједно са његовим замеником и бившим замеником Лиу Гуангбином и Џанг Џенџонгом.

Пекинг их је на крају заменио и, према писању хонгконшког листа “Саут чајна морнинг пост“ (Соутх Цхина Морнинг Пост), ставио све троје под истрагу против корупције.

Потрес је већ уздрмао темеље елитне војне јединице пре него што је бивши кинески министар одбране Ли Шангфу такође нестао док је био на функцији, а касније је смењен због оптужби за корупцију.

Извор: Б92