Регион

ХАОС СЕ СПРЕМА? Додик проглашава независност Републике Српске? „Жао ми је што сам оклевао раније“

Фото: Јутјуб

Неименовани странац не може да намеће закон, Суд и Тужилаштво немају уставну основу. Само сам ја тамо легитимно, поручио је Додик и додао да брани интересе Срба и Републике Српске.

Када је у Америци победио Доналд Трамп, имао сам намеру да прогласим независност Републике Српске, а онда су се неки око мене уплашили и то нисам урадио, рекао је е председник Републике Српске Милорад Додик, истичући да му је данас жао што је пропустио ту прилику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Морам да кажем да ми је данас жао што нисам. Али ако би Трамп поново победио, мислим да не бих оклевао“, указао је Додик за ТВ Прва.

Када је реч о америчким санкцијама њему и његовој породици, Додик је рекао да је то више немоћ, те да нема право да због свог комодитета жртвује национанлне интересе Републике Српске. Он је истакао да је поносан на своју породицу, додајући да су они веома свесни и одговорни људи и да се боре у животу, а да то смета Американцима.

Председник Српске је додао да је он бирани функционер и да има право да бира на који начин води политику.

„Кључно питање око мене није више криминал, сада се све свело на реторику, то им смета и то им је погубно“, додао је Додик.

Говорећи о односу Србије и БиХ, Додик је рекао да је за Србију релевантно Председништво БиХ, а не једна трећина тог председништва коју чини Денис Бећировић, који је „квазиисторичар и мрзи све српско, износи лажи, али нема потенцијал да нешто учини“.

Председник Републике Српске изјавио је и да ће се следеће недеље појавити на наставку суђења у Суду БиХ у Сарајеву, истичући да је процес који се води против њега апсурдан и ништаван.

„Тај Суд је неуставан, има неуставну основу, то је нешто што ми не прихватамо. Сада је и нама стало да дође до тог процеса јер је он толико апсурдан и ништаван да видим шансу да се преко тог процеса суди свом том бешчашћу које је у БиХ наметнуто од стране неименованих странаца“, казао је Додик за ТВ Прва, коментаришући одлазак на суђење, заказано за 6. децембар.

Наша политика је, оцењује Додик, очувати статус Републике Српске, вољу народа за Републиком Српском и у неком тренутку рећи шта ми мислимо, а наш избор није БиХ.
Председник РС је нагласио да чињеница да приватно лице мења закон нигде не постоји у свету, нити постоји могућност да се то спозна у далекој политичкој историји, осим, када су то биле неке окупације.

„Инкриминише ме Тужилаштво у којем седе Муслимани, као и Суд у коме је и у претходном судио муслиман, а који суди и у редовном поступку. Још је упечатљивије и што су сви службеници око судија и тужиоца такође Муслимани“, навео је Додик, истакавши још једном да је БиХ апсурдна земља, преноси РТРС.

Према његовим речима, неименовани странац не може да намеће закон, Суд и Тужилаштво немају уставну основу.

„Једино тамо легитимно сам ја“, поручио је Додик и додао је да брани интересе Срба и Републике Српске.

Он је навео и да се повратком демократа у Америци вратила стара структура, наводећи да их све зна из ранијег периода када је био функционер, те су они увели Кристијана Шмита који није именован у Савету безбедности УН.

Извор: РТ