Русија

САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ОТКРИЛИ ПУТИНОВ ПЛАН ЗА ОДЛУЧУЈУЋУ БИТКУ?

„Путинов план превентивног удара откривен на сателитским фотографијама“, наслов је велике анализе америчког The Daily Beasta која се темељи на сателитским снимцима украјинских снага. Снимци, наиме, упућују на то да руска армија убрзано гради озбиљну мрежу утврђења и ровова дуж фронта што сугерише како Русија очито очекује нову рунду снажних борби, односно скору украјинску офанзиву широких размјера.

Обавештајни аналитичар Бради Африк тврди како руска армија гради утврде дуж целоф фронта у Луганску – од руске границе до Доњецка, али и у регијама Запорожја и Херсон. Сателитски снимци, пише The Daily Beast, указују и на могућу нервозу Москве због могућег покретања украјинске противофанзиве у надолазећим недељама, а можда чак и на то да сами припремају (против)офанзиву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Руси у основи покушавају консолидовати и задржати делове Украјине које су до сада освојили. Својим војницима који ратују у Украјини поручују како руска армија тамо мисли (трајно) остати – каже Африцк.

Градња утврђења

Вилијам Кортни, некадашњи посебни помоћник америчког председника за Русију, Украјину и Евроазију, каже како би недавна изградња утврђења, које су видљива на споменутим сателитским снимцима, могла значити да су руске снаге озбиљно забринуте за губитак власти у неколико украјинских регија које су до сада окупирале.

– Руси очекују противофанзиву и знају да ће Украјинцима Запад осигурати још више и још бољу опрему. Они знају да је Запад већ послао пуно топничког оружја које се може употребити за пробијање њихових утврдђења – каже.

Анализа Института за проучавање рата (ISW) такођер сугерира да се Русија припрема за обрану.

– Руске снаге очигледно су забринуте због украјинског напредовања и желе бити у могућности осигурати све своје линије у случају украјинског напада. Врста утврдђења које видимо сугерише обрамбену намеру – каже ИСW-ова аналитичарка Каролина Хирд.

У тексту се даље тврди како Русија користи хладне зимске месеце за прегруписање, обуку, поновно опремање и припрему за следеће кораке у рату, након што су им украјинске снаге задале низ пораза. Западне земље коначно су одлучиле послати модерне тенкове у Украјину што би могло промијенити „игру“. Амерички председник Јое Биден објавио је у среду да ће САД послати тенкове Абрамс, баш као што је немачка влада објавила да ће послати своје Леопарде, те допусти другим земљама да пошаљу тенкове немачке производње у Украјину.

Припрема офензиве

На концу, аналитичарка ISW-а поручује како би изградња утврђења и гомилање руских снага такође могло значити и да Русија сама припрема велику офанзиву.

– Поседовање снажно утврђених обрамбених линија такође омогућује да руске снаге те линије могу користити и као лансирне рампе за властите офанзиве, каже Хирд.

Постоје и други показатељи из Русије да Кремљ можда припрема велики напад ове године. Према анализи украјинске Главне обавештајне управе Министарства обране, руски председник Владимир Путин већ је наредио војним заповедницима да до марта заузму цео Донбас.

Да је руска офанзива врло могућа, сматра и Бела кућа.

– Можете очекивати да ће Руси убрзати темпо, морамо бити спремни на то. Такође, видели смо да се руске снаге можда припремају за неку врсту одлучујућег потеза у Луганској области, што можемо видети и по овој врло снажној обрамбеној црти која се протеже целом границом Луганска, посебно на линији Сватове-Кремина – закључује аналитичарка ISW-а.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Јутарњи лист

 

Ознаке