Свет

КОШМАР ЗА УКРАЈИНЦЕ: Руси шаљу ово моћно оружје на фронт (ВИДЕО)

Руска војска се спрема да ускоро распореди свој оклопни воз на линије фронта у Украјини.

Снимци подељени међу кинеским медијским платформама откривају активности пука на обуци на овом војном железничком возилу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извори из Кине јављају да је ова обука изведена на безбедној удаљености од активних борбених зона.

У арсеналу руске војске налазе се три оклопна воза. Зову се Волга, Јенисеј и Бајкал. Међу њима, Бајкал се може похвалити проширеном историјом сервиса, док су Волга и Јенисеј дебитовали тек 2022. године, око почетка сукоба у Украјини.

Оклопни воз Бајкал активно учествује у ономе што Русија и њени медији називају „специјалном војном операцијом“ у Украјини.

Од почетка сукоба, Бајкал је играо активну улогу. Још у марту прошле године западни медији су почели да извештавају о умешаности воза у руске војне активности. Прво виђење регистровано је 9. марта 2022. године, отприлике 25 км северно од Мелитопоља, града у Украјини.

Подаци прикупљени из различитих извора сугеришу да се воз састоји од две дизел локомотиве и осам моторних аутомобила, са два оклопна возила која доследно прате локомотиве. Вагони који се налазе непосредно иза њих опремљени су са два двоцевна аутоматска топа ЗУ-23 калибра 23 милиметра.

Извор: БУЛГАРИАНМИЛИТАРY/М.С.