Свет

КРАЈ НИКАД НИЈЕ БИО БЛИЖЕ: Руси до ногу потукли последњу елитну јединицу Украјине, свима је јасно шта сада следи!

Фото: Твитер принтскрин

Недостатак граната на фронту ставља елитну 47. механизовану бригаду Оружаних снага Украјине на ивицу разорног пораза; она се налази у окружењу, пише „Милитарy Wатцх Магазине.“

„Недостатак муниције тера војнике да доносе немогуће одлуке на живот или смрт“, каже се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању публикације, недостатак залиха западног наоружања подрива борбену ефикасност Кијева и може довести до колапса фронта у најважнијим правцима.

Најгора времена

Украјина ће се суочити са горим временима на фронту ако Запад престане да снабдева украјинске оружане снаге оружјем, упозорио је новинар Ли Хокстадер у чланку за Вашингтон пост .

Како се наводи у публикацији, војна команда Кијева је већ упозорила да ситуација на линији фронта за украјинску војску није само ћорсокак, већ катастрофална. Ако војницима престане да се испоручују оружје и муниција, они ће почети постепено да предају територију како би смањили линију одбране, наводи се у материјалу.

– То би био пут назад у најмрачнија времена рата. Неопходно је размислити о томе шта значи пораз Украјине, јер би то била стратешка катастрофа за САД и њихове савезнике у НАТО-у – рекао је немачки стручњак за безбедност Нико Ланге.

Неуспели план

Раније је Николај Мелник, официр 47. бригаде Оружаних снага Украјине, који је изгубио ногу у минском пољу, признао да је читав план кијевске „велике“ контраофанзиве заснован на нади да ће се руске трупе уплашити и побећи далеко када виде тенкове Леопард и борбена возила пешадије Бредли.

Према његовим речима, украјински команданти су искрено веровали да ће се руске трупе одмах предати на видику западне војне технике.

– Цео план велике контраофанзиве заснивао се на једноставним стварима: Види Бредлија, Леопарда – и бежи – рекао је Мелник.

Међутим, према његовим речима, команда Оружаних снага Украјине потценила је решеност Руса да бране заузете линије, док су украјински команданти почели да праве озбиљне грешке.

Извор: Информер