Свет

НАЈЦРЊИ ДАН ЗА РУСКУ АРМИЈУ: Украјина једним ударом збрисала целу јединицу, огроман број мртвих (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Најмање 19 руских морнара је повређено, а 33 се воде као нестали након што су украјинске оружане снаге напале велики десантни брод Новочеркаск у луци Феодосија на Криму, преноси Дејли мејл писање портала Астра.

Астра је саопштила да је на броду било 77 морнара у време напада у ноћи са 25. на 26. децембар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сергеј Аксјонов, вођа Крима којег је именовала Русија, раније је известио да је један цивил убијен и четири рањена као резултат напада на луку.

О томе да су у тренутку напада на броду Новочеркаск били морнари, раније је известио и други руски медиј Агентство. Речено је да су најмање два официра могла бити на броду у време напада.

Како пише Дејли мејл командант брода – капетан Николај Степаненко, 39 – један од преживелих, али не искључују и могућност да можда није ни био присутан на броду који је био у луци.

Експлозије су потресле Феодосију на Криму око 03:00 сата 26. децембра. Пријављено је да је брод који је наводно превозио муницију иранске производње дигнут у ваздух, а у луци је избио пожар.

Генерал-пуковник Микола Олешчук, командант Ваздушних снага Украјине, потврдио је да су украјинске снаге дигле у ваздух велики руски десантни брод Новочеркаск у Феодосији.

Касније је откривено да је Новочеркаск уништен крстарећим пројектилима испаљеним из тактичких авиона украјинских ваздушних снага.

Руско министарство одбране известило је је да је Новочеркаск те ноћи оштећен у Феодосији „приликом одбијања напада украјинских оружаних снага кориштењем ракета које се лансирају из ваздуха“.

Према руском Министарству одбране, „током противваздушне борбе два украјинска ловца Су-24 који су испаљивали ракете уништени су системима противваздушне одбране“.

Украјинска ратна авијација је то демантовала.

Извор: Информер