Свет

НАПАДНУТА АМЕРИЧКА АМБАСАДА (ВИДЕО)

У зору у петак, Багдадска дубоко утврђена Зелена зона, где се налази америчка амбасада, нашла се под ракетном ватром. Информације о инциденту стигле су прво из два безбедносна извора. Они су рекли да није одмах јасно где су ракете погодиле нити да ли је причињена било каква штета.

Према снимцима објављеним на друштвеним мрежама и потврђеним од стране обавештених извора, око 4 сата ујутро чуле су се експлозије у зони амбасаде САД у ирачкој престоници. Током инцидента, активиране су сирене како би упозориле људе да се заклоне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представници америчке амбасаде у тренутку извештавања нису дали званичне коментаре о инциденту.

Од средине октобра, америчке војне базе у Ираку и Сирији биле су мета више од 70 напада. Кровна организација ирачких шиитских муслиманских оружаних група преузела је одговорност за већину њих. Међутим, дипломатске мисије генерално нису биле мета напада.

У тренутку извештавања, ниједна група није преузела одговорност за напад на америчку амбасаду.

Америчко министарство одбране крије тачан број војника присутних у Ираку, али је 2021. саопштило да је број особља наводно пао на 2.500. Амерички и ирачки званичници “сложили су се” у јулу 2021. да претворе америчко војно присуство у Ираку у неборбену саветодавну улогу, означавајући званични крај борбених мисија.

Америчка војска сада обучава и пружа обавештајне податке ирачким оружаним снагама у “борби против ИСИС-а”.

Уколико се рат између Израела и палестинског отпора прошири, ризикује да привуче америчке снаге које су тренутно стациониране на Блиском истоку, односно не мање од „40.000 америчких војника распоређених широм региона“, како су израчунали аналитичари платформе Аxиос

Извор: oruzjeonline