Свет

АМЕРИКАНЦИ НЕЋЕ ЗНАТИ ШТА ИХ ЈЕ СНАШЛО: Ово моћно оружје стиже у Украјину, а онда…

Једно од главних средстава за уништавање ловаца Ф-16 које Запад треба да испоручи Украјини биће ракете дугог домета 40Н6 ПВО система С-400, јединствене у својој класи, говори за РИА Новости обавештени извор.

Према његовим речима, ове ракете се већ успешно користе у зони специјалне војне операције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У зони СВО, С-400 користи противваздушну вођену ракету ултра дугог домета 40Н6, која је најнапреднија у својој класи на свету и опремљена је главом за навођење са јединственим могућностима.

Захваљујући овој ракети С-400, у комбинацији са авионом за радарску детекцију великог домета А-50У, погађа циљеве изнад хоризонта, укључујући и оне за маневрисање велике брзине на малим висинама, рекао је саговорник издања.

Он је нагласио да ће системи ПВО С-400 потенцијално моћи да униште ловце Ф-16 ракетама 40Н6 одмах након полетања и пењања када буду распоређени на истуреним аеродромима.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је још у новембру ове године говорио о руским средствима за уништавање ових авиона. Тада је шеф руског ресора за одбрану нагласио да ће ПВО јединицама руске војске бити потребно око 20 дана да уништи све ловце Ф-16 које би Запад могао да пребаци Оружаним снагама Украјине.

Напомињемо да западни савезници још нису пребацили ловце Ф-16 у Украјину, упркос упорним захтевима Кијева. Могуће је да је разлог томе управо страх од руских система ПВО.

Ракета 48Н6

Подсетимо, С-400 користи четири ракете: веома дугог домета 40Н6 (400 км), дугог домета 48Н6 (250 км), средњег домета 9М96Е2 (120 км) и 9М96Е кратког домета (40 км).

Иначе, изведена је успешна пробна ракетна тестирања на мети у ваздуху на удаљености од 400 км; 40Н6 дугог домета можда могу да држе само две ракете уместо типичних четири због своје веће величине.

Други тест је забележио ракету 9М96 помоћу активног радара за самонавођење, која је достигла висину од 56 км. Све ракете су опремљене бојевом главом усмереном на експлозију, што повећава вероватноћу потпуног уништења циљева.

Дмитриј Медведев је 29. септембра 2023. године посетио полигон Капустин Јар у Астраханској области, где је извршено пробно лансирање „нове модернизоване високопрецизне ракете“.

Прве анализе снимка указивале су да се ради о испитивању ракете лансиране са стандардне платформе 51П6 С-400 „Тријумф“ (40Р6). Речи Медведева су протумачене тако да се ради ПАВ 48Н6 могуће адаптираној у балистичку ракету, односно, ПАВ С-400 у неку врсту оперативно-тактичког система.

С-400 укратко

Противваздушни ракетни систем дизајниран је за уништавање авиона, крстарећих и балистичких пројектила, може се користити и против копнених циљева. С-400 је способан да пресреће крстареће ракете у домету од око 40 км.

Чак и часопис Економист описао С-400 као „један од најбољих система противваздушне одбране тренутно постојећих“. На нашој листи најбољих ПВО система на свету, С-400 заузима прво место.

С-400 Тријумф, раније познат као С-300 ПМУ-3, је систем противваздушног наоружања који је 1990-их у Русији развио Централни конструкторски биро Алмаз као модернизација породице С-300. У служби је Оружаних снага Руске Федерације од 2007. године.

Један систем који садржи до 8 дивизија може да контролише до 72 лансера, са максимално 384 пројектила (укључујући ракете са дометом мањим од 250 км). Ракете се лансирају помоћу гасног система из лансирних цеви до 30 метара у ваздух пре него што се ракетни мотор запали, чиме се повећава максимум и смањује минимални домет.

Радар и опрема 96Л6И раде одвојено (100 метара), извозна верзија 96Л6Е2 има могућност праћења максимално 100 циљева. Максимална висина за откривање циља је 100 км и то са свих страна. Способност детекције крстарећих пројектила и стелт.

Ф-16 против ПВО система С-400?

Ако Украјина жели да оствари предност, мора да неутралише или уништи руске ракете земља-ваздух, при чему С-400 представља значајну претњу.

Борба против С-400 била је примарни фокус земаља НАТО-а још од настанка система. САД су осмислиле антирадарске ракете велике брзине (ХАРМ) за борбу против ракета дугог домета. Да би била ефикасна, ХАРМ ракета мора бити лансирана са максималног домета пројектила и то на радаре који активно емитују.

Украјински Ф-16 наоружани ракетама ХАРМ би морали да продру дубоко у територију С-400 како би испровоцирали руске оператере. Домет деловања С-400 је око 400 километара, четири пута већи од домета АГМ-88 ХАРМ, што овакву мисију чини препуном опасности.

Чак и ако ловци Ф-16 успеју да испале своје ракете, посаде руских система би могле да престану да емитују сигнал и да се једноставно помере, што компликује напоре Украјине да ефикасно нанесе било какву штету. Уз велике губитке и стратегију којом би одмах исцрпела све ресурсе, Украјина је суочена са огромним изазовом.

Више десетина оперативних пилота Ф-16 надоградње Блоцк 50 рекло је да би губици ловца од таквог сукоба били неодрживи. Сваки од њих је одавао уверење да је једини ловац који би евентуално био способан да се суочи са С-400 и избегне толике губитке је ловац пете генерације дизајниран посебно за ту борбу Ф-35.

Генерално гледано, ПВО и системи електронског ратовања које користе Руси су толико ефикасни против ловаца четврте генерације да украјински пилоти иначе ретко нападају непријатељске положаје јер су шансе за опстанак веома ниске.

Без система који може да одреди локацију ПВО система или да открије емитовање радара, погодити С-400 (или било који други систем) са пројектилом од 200.000 долара лансираним из авиона четврте генерације може се посматрати и као расипање новца.

Извор: oruzjeonline