Свет

ОРБАН ЗАДАО ТЕЖАК УДАРАЦ КИЈЕВУ: Мађарска и део Вашингтона склопили пакт против Украјине

Савезници мађарског премијера Виктора Орбана одржаће састанак иза затворених врата са републиканцима у Вашингтону како би наставили залагање за прекид америчке војне подршке Украјини.

Мартон Угрошди, заменик државног секретара кабинета политичког директора премијера, и Атила Демко, водећи Орбанов академик, заједно са члановима мађарске амбасаде у Вашингтону, у понедељак ће присуствовати дводневном догађају чији ће домаћин бити конзервативна тинк-тенк Херитиџ фондација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Првог дана ће се одржати панел о рату у Украјини, као и о темама као што су Трансатлантски културни ратови. Очекује се да ће на њему говорити Кели Кари, бивша амбасадорка администрације Доналда Трампа, и Магор Ерњеи, међународни директор Центра за основна права, института који је организовао КПАК (Конзервативна политичка акциона конференција) у Мађарској.

Према изворима Гардијана из Републиканске странке, неки од присутних, укључујући републиканске чланове Конгреса, позвани су да се придруже разговорима иза затворених врата следећег дана.

Састанак ће се одржати док у Вашингтону траје напета дебата о будућности Украјине. Прошле недеље Бела кућа је упозорила да ће, без акције Конгреса, новац за куповину додатног оружја и опреме за Кијев понестати до краја године. Републиканци у Сенату блокирали су у среду предлог закона о хитној потрошњи за финансирање рата у Украјини.

Дипломатски извор близак мађарској амбасади рекао је: „Орбан је уверен да помоћ Украјини неће проћи у Конгресу. Зато покушава да блокира и помоћ из ЕУ.“

Орбан је чест критичар помоћи Украјини у борби против руске инвазије. Сматра се да је најближи савезник Владимира Путина у ЕУ у последњих неколико година, фотографисан је како се смеши и рукује са руским председником пре два месеца у Пекингу.

Орбан је недавно захтевао да се чланство Украјине у Европској унији (ЕУ) скине са дневног реда Европског савета у децембру. Мађарски лидер је на Иксу, платформи која се раније звала Твитер, објавио: „Јасно је да је предлог Европске комисије о приступању Украјине ЕУ неоснован и лоше припремљен.“

Херитиџ фондација води Пројекат 2025, коалицију која се припрема за следећу конзервативну председничку администрацију, а последњих месеци је била домаћин говора водећих чланова британске конзервативне странке Лиз Трус и Данкана Смита.

Тај тинк-танк је такође био гласни противник помоћи САД Украјини. Прошле године Џесика Андерсон, извршна директорка лобистичке операције, објавила је изјаву под насловом: „Пакет помоћи Украјини ставља Америку на последње место“. У августу је Викторија Коутс, потпредседница Херитиџа, објавила на друштвеним мрежама: „Време је да се окончају бланко и недатирани чекови за Украјину.

Када је Херитиџ прославио своју 50. годишњицу прошлог априла, Орбанов политички директор, Балаж Орбан (нису у сродству), био је позван да буде један од говорника на догађају. Председник Херитиџа, Кевин Робертс, више пута је похвалио мађарског лидера на Твитеру: „Једна ствар је јасна из посете Мађарској и учешћа у актуелним политичким и културним дебатама у Америци: свету је потребан покрет који се бори за Истину, за традицију, за породице и за просечног човека.”

Последњих година Орбан се залагао за трансатлантски савез крајње деснице са чврстим ставом против имиграције и „родне идеологије“, непоколебљивим хришћанским национализмом и презиром према онима који упозоравају на склизнуће у ауторитаризам.

Амерички десничари се диве Мађарској

Мађарску су конзервативни медији приказали као рај у коме нема „wоке“ културе и модел за Сједињене Државе. Неки крајње десничарски републиканци, као што су Кари Лејк и Пол Госар, рекли су да би волели да се „мађарски модел“ примењује и у САД, посебно када је реч о имиграционој и породичној политици. КПАК је отишао у Мађарску по други пут ове године, а бивши водитељ Фокс њуза Такер Карлсон снимио је више епизода у Мађарској у којима се рекламира Орбанова политика.

Орбан је узвратио похвалом Трампу. Током овогодишњег самита КПАК-а, где је Робертс такође био говорник, тврдио је да, да је Трамп председник, „не би било рата у Украјини и Европи“. Мађарски премијер је критиковао више савезних оптужница против бившег председника САД и у недавном интервјуу са Карлсоном је судски поступак назвао „комунистичком методологијом“.

Далибор Рохац, виши сарадник истраживачког центра Америчког Ентерпрајз Института у Вашингтону, рекао је: „Мађарска амбасада у Вашингтону је веома активна у последње време, покушавајући да поправи везе са републиканцима и ојача их тамо где је то прикладно“.

„Такође не треба да чуди што је Херитиџ место где се ови разговори обављају јер се разликује од других истраживачких центара у Вашингтону. Они су више пристрасни и њихов модел финансирања се у великој мери преклапа са Трамповом базом.“ Али, како каже Рохац, упркос његовим добрим односима са неким републиканцима, „мало је вероватно“ да ће Орбан имати било какав утицај над америчким финансирањем Украјине.

Они који подржавају Украјину су такође износили своје аргументе републиканцима у Конгресу. Ове недеље Дејвид Камерон, британски министар спољних послова, одржао је састанке на Капитол Хилу. Он је на конференцији за новинаре рекао: „Сигуран сам да ће превладати добра воља и да ће новчана помоћ бити изгласана, и то ће имати огроман утицај не само на морал у Украјини, већ и осигурати да се европске земље и даље питају шта још могу да ураде .”

Извор: Гардијан