Свет

ПОЧИЊЕ! ПУТИНУ СПРЕМАЈУ ПАКАО: Ево шта спремају Запад и његови играчи

МОСКВА – Тим главног опозиционог руског лидера Алексеја Наваљног предстојећих 100 дана политичке кампању пред председничке избора у Русији, заказаних за март, види као ретку прилику да руске грађане привуку у политички дијалог и убеде их да рат у Украјини и економска оптерећења које је сукоб са собом донео, представљају последице Путинових одлука, иако је, кажу, вероватно да ће Путин победити.

„Наравно да је немогуће победити Путина у ‘изборима’“, рекао је за Ројтерс главни помоћник Наваљног Леонид Волков, наводећи да је циљ политичке кампање њиховог тима да промене политичку агенду у Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са друге стране, Кремљ тврди да ће Путин добити још један шестогодишњи мандат, јер има огромну подршку у руском друштву, са рејтингом истраживања јавног мњења од око 80 одсто. Путин, који се на власти од 1999. године, било у улози премијера или председника, прогласио је своју председнички кандидатуру за још један шестогодишњи мандат у петак и тренутно нема озбиљног ривала, пошто главни опозициони лидер Алексеј Наваљни служи више од 30 година затворске казне, али и други критичари такође су затворени или у егзилу.

Са још нејасним саставом, и под слоганом „НЕ ПУТИН”, табор Наваљног покренуо је своју кампању у којој једноставно позива Русе да гласају против актуелног председника, навео је Ројтерс. „Ми немамо свог кандидата. Имали смо кандидата, Наваљнија, али су они одбили да га региструју, покушали да га убију и стрпали га у затвор. Сада имамо, да тако кажем, колектив кандидат ‘против Путина’“, рекла је Љубов Собољ, блиска Наваљнијева сарадница која се, као и Волков, налази на званичној листи „терориста и екстремиста” и тренутно живи у иностранству.

Опозиција тражи добровољце међу стотинама хиљада људи који су побегли из Русије од почетка рата и тражећи од њих да телфонски позову бираче, у идеалном случају, свако по 100, рекла је Собољ у телефонском интервјуу. На свом сајту, тим Наваљног позива и волонтере да шире видео снимке и поруке кампање на мрежи, али и да лепе летке и пишу графите у улицама – оно што је Собол описао као „партизанску” тактику.

„Путинов задатак је да обезбеди да ови избори прођу што лакше и што смиреније, без икаквих затезања. Наш задатак је супротан”, рекла је Собољ. Свега неколико сати након што је парламент у четвртак расписао изборе за 17. март 2024, Наваљнијев табор је на друштвеним мрежама објавио фотографије огромних плавих билборда постављених у већим градовима, са новогодишњим поздравом Русима, са QР кодом који води до њиховог сајта.

Међутим, власти су убрзо уклониле билборде и блокирале приступ сајту, навела је агенција. До сада су само три особе објавиле да намеравају да се кандидују против садашњег председника Руске Федерације Владимира Путина, који у рукама држи све полуге моћи у Русији.

Две су личности ниског профила, Борис Надеждин и Јекатерина Дунцова, који можда неће успети да прикупе неопходних 300.000 потписа подршке њиховим кандидатурама. Трећи је националиста Игор Гиркин, који се налази у затвору и чека суђење по оптужби за подстицање екстремистичких активности. Међу осталим могућим кандидатима који тек треба да се изјасне су Комунистички лидер Генадиј Зјуганов и либерал Григориј Јавлински, обојица политички ветерани и у више наврата изборни губитници.

Сада се опозиција суочава са великим изазовом да мобилише људе у земљи, у којој је готово 20.000 људи притворен од почетка руске инвазије у фебруару 2022. због протеста против рата у Украјини. Собољ је рекла да су анкете опозиције показале да је много људи незадовољно Путином, али да се плаше да проговоре, додајући да управо степен репресије који влада у Русији показује да су власти забринуте. „Путин је у рањивом положају. Ми који смо на страни опозиције морамо да створимо више тачака напетости за њега”, рекла је Солбољ, оцењујући да се опозиција мора борити против пропаганде и да износи истину.

Опозиција се у прошлости борила да представи јединствен фронта између Наваљног и других истакнутих Путинових противника, као што су бивши нафтни тајкун Михаил Ходорковски и бивши светски шампион у шаху Гари Каспаров, пише Ројтерс.

Сарадници главног руског опозиционара Наваљног јуче су саопштили да се Наваљни на судским саслушањима није појавио три дана после „озбиљног здравственог инцидента”, доадајући да се он тренутно налази у тоталној изолацији.

Централна изборна комисија Руске Федерације, саопштила је у петак да ће председнички избори у Русији трајати три дана, од 15. до 17. марта 2024. године. Претходно је руски Савет Федерације, горњи дом руског парламента, у четвртак расписао председничке изборе за март. Овлашћења председника Руске федерације додатно су проширена 2020. године изменом Устава, по којој се председник може бити и у петом мандату, чиме се омогућава Путинова кандидатура на изборима 2024. године, преноси Танјуг.

Извор: Политика

Ознаке