Свет

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ: Руси прешли на нову тактику, предао се и Залужни

Фото: Х принтскрин

Руска војска је прешла на тактику потпуног уништења украјинских оружаних снага. Ово је 3. децембра саопштио пољски генерал Леон Коморнички.

„Последњих месеци, Оружане снаге Украјине, политичари и савезничке државе направили су низ грешака које су допринеле изостанку успеха на фронту“, рекао је Коморницки, преноси Интериа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовом мишљењу, украјинска команда је направила велику погрешну процену одлагањем контраофанзиве, што је руској војсци дало довољно времена да се припреми за одбрану.

Он је додао да су Оружане снаге Русије сада прешле на потпуну ликвидацију Оружаних снага Украјине, а одсуство радикалних промена у плановима Кијева ће довести до његовог скорог пораза.

Коморницки је напоменуо да ће као резултат сукоба Русија моћи да оствари своје циљеве, а у Украјини ће се појавити слаба држава, одсечена од ресурса.

Амерички лист Тхе Wасхингтон Пост је писао да су с почетком зиме украјински војни званичници почели да признају да је сукоб дошао у ћорсокак.

Блоомберг је 28-новембра известио да међу Украјинцима расту разочарање, очај и умор због неуспеха контраофанзиве украјинских оружаних снага и недостатка могућности брзог окончања сукоба са Русијом. У Украјини су почели да схватају да ће се борбе највероватније наставити.

Истовремено, истраживања јавног мњења указују на пад рејтинга шефа кијевског режима Владимира Зеленског.

Бивши обавештајац америчке војске Скот Ритер рекао је да ће украјинска војска бити принуђена да се повуче у многим правцима због недостатка залиха оружја и људства. Он је додао да ће се украјинске трупе повући из Купјанска. Чим Оружане снаге Украјине почну да напуштају своје положаје и повлаче се, неће имати довољно људства да попуне настале празнине, приметио је експерт.

Извор: Wебтрибуне.рс