Свет

СТИГЛИ СМО ДО КРАЈА! ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Долази…

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да свет доживљава драматичне промене, те да униполарни систем замењује праведнији светски поредак.

„Свет је у стању турбуленције и доживљава драматичне промене. Главни тренд је да се некадашњи униполарни систем замењује новим, праведнијим и мултиполарним светским поретком“, рекао је Путин на конференцији за медије, након што је примио акредитиве нових амбасадора у тој земљи, преноси ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је да ће Русија као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација наставити да доприноси решавању горућих регионалних и глобалних проблема.

„Упорно бранимо формирање правичног система међународних економских односа без нелојалне конкуренције, једностраних санкција и политички мотивисаних ограничења“, поручио је руски председник.

Говорећи о израелско-палестинском сукобу, Путин је описао ситуацију у Појасу Газе као хуманитарну катастрофу.

„Услед дуготрајне палестинско-израелске конфронтације, ова трагична ситуација је постала права хуманитарна катастрофа“, рекао је председник Русије.

Путин се дотакао односа Русије и Немачке, рекавши да су две земље развијале корисну сарадњу више од пола века која је донела корист и Берлину и Москви.

„Она је донела корист обема државама, а можда и не само нама, већ целом европском континенту. Штавише, енергетика је одувек била привлачна за билатералну сарадњу. Наша земља је деценијама поуздано снабдевала Немачку еколошки прихватљивим гасним горивом, нафтом и другим енергентима. Ова сарадња је буквално нарушена, између осталог и саботажама на Северном току“, рекао је руски председник.

Када је реч о Великој Британији, Путин се нада побољшању односа са званичним Лондоном.

„Тренутна ситуација у дијалогу са Лондоном је општепозната. Надајмо се да це се ситуација ипак променити на боље у корист наше две земље и наших народа“, поручио је председник Русије.

Путин на изложби одбио да притисне симулацију тастера за нуклеарно оружје

Председник Русије Владимир Путин обишао је данас изложбу о руским достигнућима у области наоружања, приликом чега му је приказана симулација тастера за нуклеарно оружје, који је он одбио да притисне.

Руском председнику је објашњен дизајн совјетске нуклеарне бомбе и приказана је симулација контролне табле, преноси Ројтерс.

Од почетка рата у Украјини, Путин је често подсећао Запад на величину и могућности руског нуклеарног арсенала, говорећи да ће свако ко покуша да изведе нуклеарни напад на Русију бити збрисан са лица земље, наводи британска агенција.

Руски председник је поздравио и групу ученика, који су на огромној табли писали поруке о надама за будућност.

Очекује се да ће Путин овог месеца потврдити да ће се кандидовати за још један шестогодишњи председнички мандат, на изборима који треба да буду одржани у марту следеће године.

Од Јужне Кореје зависи да ли ће сарадња поново бити узајамно корисна

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да од Јужне Кореје зависи да ли ће се сарадња две земље вратити на „путању партнерства“, од које ће обе државе имати користи.

Москва је спремна за то, нагласио је Путин током церемоније предаје акредитивних писама страних амбасадора, а преноси Таш.

„Од званичног Сеула зависи да ли це се руско-корејска сарадња вратити на путању партнерства, тако корисног за наше земље и народе“, рекао је Путин.

Он је оценио да односи две земље тренутно нису у најбољем стању.

„Пре само неколико година, ови односи су се развијали на најконструктивнији начин, били су на обострану корист, нарочито у економској сфери. Заједно смо радили на политичком и дипломатском решавању ситуације на Корејском полуострву“, рекао је Путин.

Руски медији: Путин ове недеље у посети УАЕ и Саудијској Арабији

Председник Русије Владимир Путин посетиће ове седмице Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију, објавио је данас руски медиј Шот, позивајући се на изјаву Путиновог помоћника Јурија Ушакова.

До посете долази након што је прошле недеље група произвођача нафте ОПЕК+, која укључује све три земље, пристала да смањи производњу на око 2,2 милиона барела дневно, преноси Ројтерс.

Од почетка руске инвазије на Украјину, Путин је ретко путовао у иностранство, а најчешће је посећивао државе бившег Совјетског Савеза.

Последње путовање, изван тих земаља, било је у Кину у октобру ове године.

Извор: Танјуг