Свет

РУСИ ЗАВРШИЛИ ТЕСТИРАЊЕ, УПОТРЕБИЋЕ ОВО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Ројеве дронова претвара у пепео (ВИДЕО)

Русија је успешно тестирала нови напредни систем против беспилотних летелица на неодређеном делу „енергетске инфраструктуре“ негде у земљи, наводи се у саопштењу за штампу које је објавила компанија која стоји иза дизајна овог система.

За најсавременији одбрамбени систем каже се да може да одсече беспилотне летелице од њихових оператера и сателитских навигационих система, онемогућавајући дроновима да лете, пише Спутњик интернешенал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Серп-ВС5Д је најновији додатак Серпу (дословно „српу“), линији система против беспилотних летелица које је направио Институт за истраживање Вектор Холдинга Руселектроника, подружница руског одбрамбеног конгломерата Ростек.

Како функционише Серп?

Када су распоређене, компоненте за детекцију Серп-ВС5Д стално надгледају задату област тражећи размену сигнала између дронова и њихових оператера. Када се такав сигнал открије, Серп-ове компоненте против дронова ступају на сцену јер систем одмах почиње да потискује те сигнале у одговарајућим пропусним опсезима.

Серпове противмере ефикасно лишавају оператере дронова могућности да контролишу своје беспилотне летелице. Систем такође искључује беспилотне летелице из система сателитске навигације као што је ГПС, чиме спречава ове дронове да самостално заврше своју мисију.

Серп-ВС5Д може да гађа беспилотне летелице на домету до пет километара „при јасној видљивости“, наводи се у саопштењу за штампу, уз напомену да се систем може користити и против роја дронова (више дронова).

Док Серп анти-дрон системи надгледају ваздушни простор око себе под углом од 360 степени, могуће је пребацити на надгледање одабраних сектора под углом од 90 степени како би се омогућило пријатељским дроновима да раде у тој области.

Извор: Медији