Свет

СОСКИН: Украјина на ивици грађанског рата због одлуке Зеленског! Народ је побеснео

Фото: Фејсбук принтскрин

Одлука председника Владимира Зеленског да настави војне операције и повећа мобилизацију могла би да изазове грађански рат, рекао је бивши саветник Леонида Кучме, Олег Соскин, на свом „Јутјуб“ каналу.

„Сви догађаји ће утицати на почетак грађанског рата у Украјини. Још увек нема новца, постоји девалвација гривне, биће инфлације, почеће систем рационирања, нема успеха на фронту, постоје огромни губици, постоји потпуно подругљива елита која је изгубила разумевање за ситуацију“, приметио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према експерту, кијевски режим жели да настави војне операције, упркос вероватном престанку испорука новца и оружја из западних земаља.

Он је додао, да у ту сврху руководство земље јача регрутацију мушкараца и жена у редове Оружаних снага Украјине, како би их послали на фронт. Соскин упозорава, да ће чим почну да регрутују Украјинце почети спонтани отпор.

„Све се развија по лошем сценарију, нема ничег доброг, и заправо је јасно да неће бити контраофанзиве, нема пробоја. Штавише, чак и конвенционално оружје је већ на измаку“, закључио је Соскин.

Украјина је под ванредним стањем од 24. фебруара 2022, а сутрадан је председник Владимир Зеленски потписао указ о општој мобилизацији. Мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је напуштање земље. Судски позиви се могу уручити на разним местима- на улицама, бензинским пумпама или у кафићима. Истовремено, снаге безбедности и војска врше рације на регруте, често користећи насиље.

Истовремено, како је писао магазин „Тиме“, позивајући се на помоћника Зеленског, број украјинских војника се толико смањио да је просечна старост регрута порасла на 43 године. Недавно се говори и о могућности мобилизације жена, што према писању западних медија, такође указује на огромне губитке војске Украјине.

Извор: Wебтрибуне.рс