Свет

СПРЕМА СЕ НЕШТО ВЕЛИКО: Путин дао шок наређење војсци!

Руски председник Владимир Путин потписао је указ којим се одобрава повећање броја војника у руској војсци за 15 одсто, а то је објаснио “порастом претњи” везаних за сукоб у Украјини.

Максимална снага Оружаних снага Русије повећана је за 170 хиљада војника, тако да сада имају више од 1,3 милиона војника, саопштило је Министарство одбране.У претнодном указу из августа 2022. године предвиђен број припадника војске одређен је на два милиона, од чега 1,15 милиона војника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно то представља, не рачунајући цивилно особље, повећање од 169.372 војника, што је око 15 одсто од садашњег броја борбених снага.

Руско министарство одбране је одмах по објави указа издало саопштење објашњавајући то повећање.

„Повећање припадника оружаних снага је резултат повећања претњи уперених на нашу земљу и везаних за спровођење специјалне војне операције (у Украјини) и наставкак проширења НАТО,“ навело је министарство.

Додаје се да се овај процес одвија у фазама и да је реч о Русима који желе да служе по уговору.

„Не планира се значајно повећање регрутације грађана, нити је у плану мобилизација“, истиче Министарство одбране –

У том ресору објашњено је да је повећање броја војника у Оружаним снагама последица растућих претњи Русији повезаних са “специјалном операцијом у Украјини“ и актуелним ширењем НАТО-а.

„Што се тиче Северноатлантске алијансе, реч је о повећању војног контингента блока у близини руских граница, као и о размештању додатних система ПВО и ударног наоружања“, наводи Министарство.

Напомиње се да се „потенцијал тактичких нуклеарних НАТО снага повећава, а да САД намеравају да замене 200 застарелих нуклеарних бомби са слободним падом које се налазе у Европи и Турској новом верзијом високе прецизности до краја 2025. године.

„У садашњим условима додатно повећање борбене снаге и броја руских трупа представља адекватан одговор на агресивне активности Алијансе“, поручује Министарство одбране Русије.

Извор: Информер