Свет

СВЕТ НА НОГАМА! У току тајни преговори Русије и Украјине?! „Не воде их ни Путин, ни Зеленски…“

Русија и Украјина у тајности воде мировне преговоре преко високих војних лидера, и тај дијалог све више узима маха, упркос примедбама украјинског председника Володимира Зеленског и Беле куће, изјавио је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симон Херш.

Он је у чланаку који је објавио на платформи Сабстек написао да се питање могућег утврђивања нових граница дуж тренутних линија фронта између Украјине и Русије, може решити тако да Русија задржи Крим и територије самопроглашених Луганске Народне Републике и Доњецке Народне Републике, као и Херсонску и Запорошку област, док би заузврат Украјина постала чланица НАТО, уз низ извесних ограничења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Озбиљни мировни преговори између Русије и Украјине нагло су убрзани, али њихова главна покретачка снага нису ни Вашингтон ни Москва, ни Бајден ни Путин, већ двојица високих генерала – начелник руског генералштаба Валериј Герасимов и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужњи“, наводи Херш.

Херш тврди да се у замену за територију разматра опција да се Русија наводно неће противити могућем уласку Украјине у НАТО, али уз јасан услов да Алијанса тамо неће стационирати своје трупе и офанзивно оружје.

Додаје да је Бела кућа “у потпуности против предложеног споразума“.

Као још једну могућу препреку, амерички новинар наводи инсистирање украјинског председника Зеленског да Украјина из рата “изађе као победник“.

Херш наводи да је један амерички званичник рекао да је Зеленском стављено до знања да није он, већ војска та која ће решити овај проблем, а преговори ће се наставити са или без њега и поручио му да, ако буде потребно, Зеленском ће бити “плаћен пут на Карибе“.

Извор: Политика