Србија

ПОЈАВИО СЕ СНИМАК ОБАРАЊА АМЕРИЧКЕ БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТИЛИЦЕ НА КИМ: Ваздушни циљ погођен и уништен ракетом ПВО! (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Америчка беспилотна летелица МQ-1 Предатор (евиденцијски број 95-3019) оборена је приликом извиђања позиција Војске Југославије у рејону Урошевца 13. маја 1999. године.

Летелица је оборена ракетним ПВО системом кратког домета Стрела-1 совјетског порекла који је у тим ратним годинама поседовала Војска Југославије. Беспилотна летелица МQ-1 Предатор из састава 57-мог извиђачког одељења/15-те ескадриле Војске САД имала је задатак да детектује позиције Војске Југославије на којима су се налазиле оклопно-механизоване јединице, јединице ПВО и командна места, пише Марс. онлине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, уместо да беспилотна летелица открије позиције Војске Југославије, сналажљиви браниоци су открили њу. По агресорском ваздушном циљу је дејствовао ракетни ПВО систем кратког домета „Стрела-1“ са којом је управљао оператор Давор Вељковић.

Ракета је експлодирала непосредно поред циља и засула летелицу великим бројем гелера. Ово је било довољно да иста изгуби контролу, и крене нагло да губи своју висину.

МQ-1 Предатор је пао у непосредној близини села Билба који се налази неколико километара северозападно од Урошевца. На лице места је одмах изашао народ, као и Посебне јединице полиције МУП Републике Србије које су успешно завршиле противтерористичку операцију на том простору.

Летелица се после пада налазила у прилично добром стању. Специјализоване јединице Војске Југославије су потом прикупиле све њене остатке и пребациле је на сигурно место. Она је после рата изложена као ратни трофеј у Музеју ваздухопловства у Београду. Интересантно је истаћи да су јединице Војске Југославије тог дана обориле још једну беспилотну летелицу НАТО (француску ЦЛ-289) у рејону Клокот бање у близини варошице Витина, која се такође налази на Косову и Метохији.

Курир.рс/mars.online