Свет

СВЕТ НЕ СЛУТИ КАКВА КАТАСТРОФА СЕ СПРЕМА: Ова земља постаје нова Украјина?!

Кинески стручњаци упозорили на непријатељску политику Вашингтона

Кина треба да буде спремна за ризик изазван сецесионистичким претњама Тајвана и мешањем САД у тајванско питање. САД покушавају да искористе острво и изазову војни сукоб како би обуздали развој наше земље, рекли су на суботњој конференцији стручњаци са обе стране Тајванског мореуза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинеска модернизација захтева релативно дуготрајно мирно и стабилно међународно и регионално окружење, али тајванско питање све више постаје променљива која утиче на нашу националну безбедност, рекао је Ванг Заикси, бивши заменик директора Удружења за односе преко Тајванског мореуза, на Глобалној конференцији 2024.

– Дугорочно, морамо се припремити да обуздамо и уништимо сецесионистички покушај „независности Тајвана – рекао је Ванг.

Чанг Ја-чунг, председник школе Сун Јат-сен на Тајвану и члан главне тајванске опозиционе странке Куоминтанг, рекао је на конференцији да су „током надметања са Кином, САД испробале многе приступе, укључујући трговински рат и научно-технолошки рат, али све је то нанело штету управо Сједињеним Државама. Када играју на ‘тајванску карту’, САД очигледно профитирају од тога, поготово кроз зараду од продаје наоружања.

Да би сачувао своју хегемонију, Вашингтон ће размотрити употребу марионета на острву Тајван за изазивање сукоба са Кином, али неће дозволити лидерству Тајвана да само одлучује о својим потезима.

Ванг је рекао да је Кина током година, како би одржала стабилност ситуације у Тајванском мореузу, показала велико стрпљење и придржавала се основне политике мирног поновног уједињења. Циљ је да се тежи релативно мирној и стабилној ситуацији у Тајванском мореузу у југоисточном правцу наше земље, приметио је Ванг.

– Али, нажалост, сецесионистичке власти ДПП-а на челу са Цаијем су осам година одбијале да признају консензус из 1992. године и инсистирале су на залагању за „независност Тајвана“, чиме је озбиљно нарушен темељ за развој односа „између мореуза“ – приметио је Ванг.

– Последњих година, власти Цаија су активно сарађивале са САД, чинећи ситуацију преко мореуза још тежом и сложенијом, а односи између мореуза постају све напетији. – рекао је он.

Чанг је рекао да након избијања руско-украјинског сукоба САД сматрају да је Украјина веома корисна да обузда Русију, тако да Вашингтон сада такође жели да искористи острво Тајван да одигра исту улогу за обуздавање копна Кине и зато САД покушавају да трансформишу Тајван у „Украјину у Азији“.

Ванг је поновио да САД желе да копирају украјинску кризу у Тајванском мореузу да би водиле још један прокси рат са Кином, пошто је војни сукоб у Украјини донекле ослабио снагу Русије.

– Стога, по питању Тајвана, открили смо да, без обзира да ли лидери ДПП-а или Куоминтанга, или других политичких партија на острву, сви они имају проамеричке карактеристике, јер САД неће одустати од своје стратегије да користе тајванско питање да прекину и обуздају кинеску модернизацију. Морамо бити у потпуности спремни за овај ризик – приметио је Ванг.

Извор: Srbija Danas