Издвајамо Србија

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА У РАШКОЈ: Иса Мустафа спрема специјалце за упад на север Косова!

РАШКА – Премијер Србије Александар Вучић, обратио се новинарима после завршетка састанка са лидерима Срба са КиМ и саопштио да је сада најважније да се сачува мир и стабилност.

Желим да кажем да смо имали тешке разговоре у којима је с прихватили све. Бићу ускоро да спреман да грађанима Србије кажем све.

Четири пута за сат времена су мењали предлоге са којима треба да се сагласимо. У августу смо прихватили споразуме међу којима је и онај о мосту у Митровици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Увек смо били спремни да чувамо мир, не зато што смо уплашени већ зато што је то једина рационална одлука.

Пре само месец дана смо постигли споразум о мосту. међутим они су погазили тај споразум и одлучили да сруше потпорни зид. Ми смо то прихватили, међутим они траже још. Доведени смо да нешто не прихватимо само да бисмо били криви… Они не желе да причају. О ЗСО нисмо могли ни да говоримо. Цео дан говоре да их ми угрожавамо, а на Косову српске војске и полиције нема још од 1999 године, ни данас их нема.

– Моја порука Србима на Косову и Метохији:

„Останите мирни по сваку цену, будите достојанствени, поносно чувајте своје српско име и презиме, не напуштајте огњишта, ми ћемо се борити за вас, реко је Вучић.

Он је додао и да премијер Косова Иса Мустафа у наредан два дана заједно са министром МУП припрема упад специјалаца РОСУ на север Косова.

– Молим вас да нам помогнете да се сваки Србин на КиМ осећа сигурним. Донели су резолуцију која нема правно, већ само политичко дејство. Ето како Приштина и ЕУ нас уче демократији. ЕУ се јасно и отворено ставила на страну Приштине. Нама је тај зид потребан као бетонска препрека да зауставимо аутомобиле да улете у пешачку зону.
Срби су уплашени, постоји страх и забринутост за животе. Молим премијера да нас Заштити, знамо да је тешко али ми смо у безизлазној ситуацији, рекао је Горан Ракић, градоначелник северног дела Косовске Митровице.

Бранимир Стојановић заменик председника косовске владе, рекао је да  живот Срба на Косову никад није био тежи.

– Нико нам није рекао шта ће дуге цеви по српским селима. РОСУ никада ту нису били нити им је ту место. Дошли смо код људи којима највише верујемо. Наш народ ће наставити да се бори за опстанак а вама хвала, рекао је Стојановић.

Он је истакао да, за разлику од градоначелника северне Косовске Митровице Горана Ракића, не мисли да је ЕУ била једнострана, већ да су се дешавале чудне ствари и да ни они „нису били начисто шта се дешава“.“Мислим да су покушали да нам помогну да сачувамо мир… Али то да су сви једнако криви, то није могуће“, рекао је Вучић.

Премијер Вучић посебно је нагласио

– Директно тражим реакцију Федерике Могерини због кршења споразума. Не мислим да је ЕУ била апсолутно једнострана, али мислим да они нису начисто шта се дешава, рекао је он и додао.

Једино што им је битно је да што више лажи пласирају што већем броју новинара. А за то их нико не опомиње. Лажу да Србија шаље војску. Нама амбасадори неће одлучивати где ће да нам буде војска. Макар политички платио главом, научићу их памети све! Причали су да Србија хоће да заузме Косово, као што Русија хоће да заузму Крим. Дијалог се наставља.

Вучић није хтео да каже који су то амбасадори.

– Све гаранције које смо добили синоћ су погажене. Искрено се надам да албанска страна неће предузимати никакве једностране акције. Нећу да причам шта би било кад би било, само знам да ћемо се борити за мир. Суштина је у следећој ствари: Када имате људе који вам упадну са дугим цевима и припреме вам машиновођу терористу који ће да удари у српски воз, онда не морате да ме питате за даље.

Када имате претње да ће РОСУ да упадне у Северну Митровицу онда не треба да ме питате какве додатне индиције имамо а имамо и додатне индиције.  Молимо да ЕУ свој део посла, ми имамо велику наду и веру да ћемо успети да сачувамо мир,ркао је Вучић на крају конференцији за новинаре.

 

Извор: Курир