Свет

УКРАЈИНСКА ВЕТЕРАНКА УДАРИЛА НА ЗЕЛЕНСКОГ: Ове речи су запањиле председника Украјине

Марија Берлинска, ветеранка рата у Украјини, дала је интервју за Украјинску правду у којем је изнијела низ озбиљних критика на рачун владајућих структура у Кијеву, као и веома песимистичне прогнозе у вези са исходом рата. Берлинска води „Виктори Дроунс“, волонтерски пројекат добротворне организације Дигнитас, и директор је Центра за подршку ваздушног извиђања.

Она сматра да је једини начин да се сада поправи ситуација да предсједник лично контролише развој украјинског ваздушног извиђања. „Да смо на почетку рата имали тако развијену индустрију, имали бисмо мање губитке и не бисмо изгубили велики дио територије. Ако немате беспилотне летилице, борите се на слијепо: непријатељ вас може видјети, али ви не можете њега. Осим тога, дрон вам даје могућност да јефтино, прецизно и у великим размјерама уништите непријатељску опрему. Она страна са најбољом технологијом ће увијек имати предност. То је неопходно у савременом ратовању. Ниједна битка или операција нису могући без технологије “ – сматра Берлинска. Она је током интервјуа истакла значај извиђачких дронова и система.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Русија развија систем беспилотних летилица и повећава њихов број иако је под међународним санкцијама. Наручује стотине хиљада дронова у Кини и локализује производњу у Русији. Они имају приступ западној технологији преко трећих земаља (Казахстан или Турска). Када раставимо њихове дронове, налазимо и канадске, француске и америчке интегрисане плоче, поред кинеских и јужнокорејских“ – каже она.

Берлинска је још 2014. године говорила о значају ваздушног извиђања и упозорила да у Кијеву нема довољно разумијевања за тај војни сегмент.

Она тврди да је временом било одређеног напретка у тој области. Али то није било довољно за потребе.

„Сада плаћамо људским животима грешке које су прављене годинама. Проблем је што једни гријеше, а други то плаћају својим јунаштвом и животом. Није у реду да млади и стари пролазе кроз пакао данас јер је неко некада био жељан власти и није имао појма какав је развој земље, нити шта је национална безбједност“ – додала је она.

„Зашто да једни гину, а други да иду у државну пензију и да се праве велики стратези?“ „Ово нису грешке младића и дјевојака који сада имају 20 година. То су грешке оних који данас имају 55-60 година и који су некада владали државом. Ти људи имају имена. Зашто би неки људи гинули, док други добијају државне пензије и праве се да су велики стратези? Они треба да одговарају“ – рекла је Берлинска.

„Зашто не формирамо бригаду од ових људи? Зашто су недодирљиви и зашто нису позвани на фронт? Ти људи треба да иду на фронт и да дијеле исту опасност са другим војницима. Већина њих су одрасли људи који би могли да задрже Авдејевку (град који тренутно напада руска војска). Нека сами виде како је борити се без дронова, како је кад стотине руских беспилотних летилица иде према вама, а ви не можете да се одбраните. А зашто је то тако? Зато што ови људи нису размишљали о томе прије двије, три, пет или десет година. Још у јесен 2021. године, када су информације о инвазији биле свуда, Министарство одбране није могло да се договори ни са једним произвођачем. А када је инвазија почела, сви су потрчали ка њима, спремни да платите колико год је потребно“ – каже ветеранка.

„Наравно да је било грешака“

„Сада Министарство одбране почиње да склапа уговоре са више произвођача. И шта год неко каже, сигурна сам да би наши губици били још већи да ствар није преузео министар дигиталне трансформације Федоров. Наравно да је било грешака, наравно није све ишло глатко, али оно што су урадили заслужује признање и захвалност друштва“ – сматра Берлинска.

„На ивици смо пораза. Наши људи су довољно зрели да им се каже истина. Сваки дан нас кошта. Наравно, током рата ни једна страна не каже тачно колико људи изгуби. А вјерујте ми, има дана када број мртвих и рањених достиже и до хиљаду. Вријеме није на нашој страни. Што прије добијемо сву неопходну технологију, што више улажемо у ову област – више људи ће преживјети. Гдје нема дронова, људи су потрошни материјал“ – додаје она.

„Могла бих чак да кажем да ово није реми, односно ћорсокак на шаховској табли. Ми смо на ивици пораза. Вјерујем да је наш народ довољно зрео да му се каже истина. И ова истина треба да дође из уста врховног команданта“ – каже ветеран.

„Не ради само руска одбрамбена индустрија против нас, ту је и одбрамбена индустрија Ирана, Кине, Северне Кореје, Белорусије. Постоји осовина зла која се бори против нас. А помоћ наших западних партнера ће се смањивати. Тако да сада не видим други излаз осим да предсједник лично преузме контролу над развојем војне технологије у овој земљи“ – сматра Берлинска.

Берлинска је за Украјинску правду говорила и о положају жена унутар украјинске војске.

„Сада је боље него што је било 2014. године. Но, нажалост, још увијек постоје бројне предрасуде, попут оне да је жени мјесто у кухињи, а не у војсци. Такође има и сексуалног узнемиравања“ – казала је она.

„То је погрешно. У војсци нема мушкараца и жена. Постоје професионалци различитог пола. Мој колега се знао нашалити: „Дроном се не управља гениталијама“. Овде је битно какав си стручњак, како размишљаш, како анализираш ситуацију, како се односиш према својим људима. Морамо женама дати прилику да служе на исти начин као и мушкарци“ – додала је.

„Жене могу бити и у јуришним јединицама. Имам сестру по оружју, Андриану Шушак, она је у јуришној јединици. Ако се наставимо борити истим методама и приступима као што радимо сада, онда ћемо прије или касније морати или сјести за преговарачки сто или мобилисати и жене“ – сматра ветеранка.

„Није ово песимизам, ово је тврди, али искрени реализам“

Берлинску понекад називају „највећим песимистом овог рата“. Она на то одговара да јој није битно како је зову, да јој је битно да Украјина добије рат. „У реду је ако сам највећи песимиста рата, све док га добијемо. Да сам барем погријешила у сваком свом предвиђању, и то стално понављам“ – казала је.

„Ако ми неко приђе за годину дана и каже да се неко од мојих предвиђања није остварило, бићу срећна. Није ме брига јесам ли у праву. Желим имати додир са стварношћу. Не ради се о песимизму, већ о тврдом, али искреном реализму – наводи Берлинска.

Извор: Мондо