Свет

УЗБУНА! Турци се спремају да употребе моћно руско оружје, чували га све до сада

Турска је купила од Русије четири дивизије система ПВО С-400 у вредности од 2,5 милијарде долара. У октобру 2019. године руска компанија „Рособоронекспорт“ саопштила је да је уговор о испоруци система реализован.

– Противваздушни ракетни системи С-400, купљени од Русије, остају у саставу наоружања турске војске и биће употребљени уколико то некад буде потребно – изјавио је министар националне одбране те земље Јашар Гулер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– С-400 је одбрамбено оружје. Ако нас нападну, зар нећемо искористити то оружје као одговор? Наша војска на професионалном нивоу зна шта и како да ради. Када дође до ситуације која захтева употребу одбрамбеног наоружања, тада ће људи који имају питања у вези тог наоружања видети како ће се користити С-400 или други наши системи ПВО – рекао је Гулер, коментаришући дискусије на друштвеним мрежама о томе колико је вероватно да би Турска употребила С-400.

Подсећања ради, Турска је купила од Русије четири дивизије система ПВО С-400 у вредности од 2,5 милијарде долара. У октобру 2019. године руска компанија „Рособоронекспорт“ саопштила је да је уговор о испоруци система реализован. У том тренутку Анкара није имала у наоружању системе заштите од ваздушних претњи који су били на нивоу С-400.

Раније је Анкара саопштила да је Турска купила С-400 од Русије након што су САД одбиле да продају своје системе „патриот“.

Турска је још 2017. године постала прва земља НАТО која је од Русије купила системе противваздушне одбране С-400.

Ројтерс наводи да је у оквиру тог споразума, наводно вредног 2,5 милијарде долара, Турска примила прве испоруке у јулу 2019.

Као одговор на тај потез Анкаре Сједињене америчке државе увеле санкције турској одбрамбеној индустрији у децембру 2020. и избацилеТурску из програма стелт борбених авиона Ф-35, где је била произвођач и купац.

Анкара је оценила да су ти потези били неправедни.

Руски С-400 Тријумф најновији је ракетни систем земља-ваздух дугог и средњег домета дизајниран за уништавање стратешких и тактичких авиона и може погодити било које друге ваздушне циљеве.

Извор: Република