Свет

УЗБУНА У РУСИЈИ: Завијају сирене у Белгороду

У руском граду Белгороду проглашена је нова ракетна узбуна након смртоносног украјинског напада у којем је погинуло више од 20 људи.

Упозорење је у недељу издао гувернер Белгорода Вјачеслав Гладков, који је позвао све становнике да потраже заклон од нових потенцијалних удара из Украјине, која је само 40 километара од града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Слично упозорење издато је и дан раније, када је украјински ракетни напад на центар Белгорода погодио клизалиште и спортски објекат где су била деца.

У том нападу, према последњим подацима, погинуле су 24 особе, међу којима четворо деце, а 108 је рањено. Штрајк је такође изазвао широка разарања, оштетивши десетине стамбених блокова и више од 50 возила, рекао је Гладков.

Руско Министарство одбране саопштило је да је у нападу у суботу коришћен вишеструки ракетни систем РМ-70 Вампир чешке производње, као и ракете домаће производње Олкха наоружане касетним бомбама.

Овај други тип оружја, који распршује велики број подмуниције на широком подручју, забрањен је у више од 100 земаља због високог ризика који представља за цивиле.

Извор: Б92