Свет

ВАШИНГТОН ПОСЛАО ПОНУДУ МОСКВИ: Кремљ донео хитну одлуку

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена дала је Русији нову понуду чији циљ је био да се из руских затвора ослободе Американци Пол Вилан и Еван Гершкович, али је Москва то одбила, саопштено данас из Стејт департмента.

Портпарол америчког министарства спољних послова Метју Милер није говорио о детаљима понуде нити зашто ју је Русија одбила, али информација коју је открио сугерише да Вашингтон и даље преговара са Москвом како би покушао да доведе Вилана и Гершковича кући, преноси Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Руси су одбацили предлог, али нас то неће спречити да наставимо да радимо све што можемо да покушамо да обојицу доведемо кући“, рекао је Милер на конференцији за новинаре.

Вилан, експерт за корпоративну безбедност из Мичигена налази се у руском затвору од децембра 2018. године, када је ухапшен по оптужбама за шпијунажу.

Осуђен је на 16 година затвора, а он и америчка влада одбацују оптужбе.

Гершкович, новинар америчког листа Волстрит џурнал” приведен је у марту док је био на новинарском задатку у руском граду Јекатеринбургу, око 2.000 километара удаљеном од Москве.

Руске власти су га оптужиле за шпијунажу, а Гершкович и ВСЈ негирају оптужбе.

Извор: Политика