Свет

Зеленски добио најгоре могуће вести са фронта

Ситуација Оружаних снага Украјине на фронту је сада критична, ово је најтежи период за Кијев у последње две године, рекао је бивши шеф украјинског Министарства унутрашњих послова Јуриј Луценко на Јутјуб каналу „Директно“.

– Ситуација на фронту је сада најтежа од почетка рата – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши министар је критиковао украјинског председника Владимира Зеленског и његов тим који у тако тешким условима размишља само о свом рејтингу.

– Шеф државе не жели да народ сав свој гнев обруши на њега због непопуларног закона о мобилизацији који је сам развио. Међутим, он је дужан да преузме одговорност за овај предлог закона – сматра Луценко.

По његовом мишљењу, власти морају да признају и да је украјинска војска изгубила огроман број војника, па су фронту потребни људи.

– Сада путујемо кроз насељена подручја. Видимо како су гробља порасла – рекао је бивши званичник Кијева.

Украјинска влада је у понедељак предала Ради предлог закона о мобилизацији. Њиме се, посебно, предлаже да се укине служење војног рока, одлагање мобилизације за инвалиде треће групе, да се обвезници војног рока обавежу да се упишу у електронску евиденцију војних обвезника, подвргну лекарском прегледу и дођу на војну евиденцију у време и на месту наведеном у позиву.

Документом се такође обавезује сва лица на одслужење војног рока да стигну у војну канцеларију у року од 60 дана од дана објављивања мобилизације или у року од 20 дана од дана њеног наставка, без обзира на пријем позива. Доња старосна граница за мобилизацију, према предлогу закона, смањена је са 27 на 25 година. За непојављивање у војном комесаријату предвиђена су ограничења права, укључујући блокаду банковних картица и рачуна.

Извор: Информер/РИА