Свет

ЗЕЛЕНСКОМ СТИГЛЕ НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ВЕСТ: САД подржале Русију, одбили су

САД су одбиле да подрже резолуцију Украјине у Генералној скупштини УН о „зверствима“ Совјетског Савеза током Другог светског рата, пише Хафингтон пост.

Како наводи издање, на јесен је украјинска мисија при УН затражила од својих америчких колега да помогну у промовисању ове резолуције, која је, према Кијеву, имала за циљ да истакне „историјско противљење Русије правима Украјинаца“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„САД су дале одговор: сада није право време“, наводи се у публикацији.

Како наводи издање, предлог је одбијен из „нејасних разлога“. Међутим, према неименованом америчком званичнику којег цитира ХуффПост, америчка подршка акцијама Израела у Појасу Газе спречава га да поштује принципе хуманитарног права у другим стварима.

„Ово је цена наше једностране политике у појасу Газе“, објаснио је званичник.

Раније су САД ставиле вето на нацрт резолуције УАЕ у Савету безбедности УН којом се захтева хитан прекид ватре у појасу Газе и ослобађање свих талаца. За резолуцију је гласало 13 чланица Савета безбедности УН. САД су биле против, а Велика Британија уздржана. 97 држава чланица УН постале су коаутори пројекта.

Ово није први пут да Сједињене Државе блокирају резолуцију која би омела војне планове Израела у палестинској енклави. Вашингтон је 18. октобра ставио вето на бразилски нацрт резолуције. У документу се, између осталог, позива Израел да повуче наређење да се становници Газе преселе на југ Појаса. Тада су државе свој поступак објасниле тиме што нису помињале право Израела на самоодбрану.

Извор: Информер