Свет

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ

Руски председник Владимир Путин наредио је да се немачкој Винтершал Деа и аустријском ОМВ-у одузму удели вредни више милијарди долара у пројектима вађења гаса.

Према председничким декретима објављеним у уторак, удели ОМВ и Винтершел Деа у Јужно-Руском пољу и пројектима Ачимов враћају се новоствореним руским компанијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише Ројтерс, највећа заплена страних средстава од стране Кремља у Русији долази након онога што Путин назива објавом економског рата Запада због одлуке Русије да пошаље хиљаде војника у Украјину у фебруару 2022. године.

Руски предузетници стекли су контролу над неким великим западним средствима у Русији, укључујући осам пивара Карлсберга, као и предузећа француског произвођача јогурта Даноне.

Руска државна имовина вредна стотине милијарди долара је замрзнута на Западу.

Путинови декрети формализују губитак контроле који су БАСФ и Винтершал Деа означили од јануара 2023. У декретима се наводи да је тај потез учињен ради заштите националних интереса усред незаконитих и непријатељских акција Запада у вези са руском имовином.

Винтершал Деа, заједничко предузеће БАСФ-а и инвестиционе фирме ЛеттерОне руског милијардера Михаила Фридмана, је у процесу напуштања Русије. ОМВ се повукао прошле године.

БАСФ је саопштио да је компанија за ову информацију сазнала из вести и да тренутно детаљно анализира ситуацију.

Компанија је пријавила нето губитак у 2022. години због умањења вредности од 7,3 милијарде евра углавном због деконсолидације Винтершал Деа АГ у Русији.

У почетку се очекивало да ће ОМВ имати губитке од 1,5-1,8 милијарди евра (1,64-1,97 милијарди долара) након повлачења из Русије.

Све активности са руским учешћем, укључујући удео компаније Винтершал Деа у гасоводу Северни ток, као и заједничка улагања са произвођачем гаса Гаспромом треба да буду правно одвојене до средине 2024. године.

Према уредбама, удео у пројектима Ачимов ће бити пренет на посебно основана друштва са ограниченом одговорношћу и накнадно понуђен на процену и продају мало познатој компанији Газовије Технолоџи.

Имовина ОМВ-а ће накнадно бити продата акционарском друштву СОГАЗ, које обезбеђује осигурање Гаспрому.

Средства од продаје биће стављена на посебне рачуне у власништву њихових бивших страних власника.

Сви корпоративни уговори који су раније били на снази, према уредбама, више не важе.

Извор: Б92