Свет

ЕВРОПСКА ЗЕМЉА НАЧИНИЛА ЈЕЗИВУ ГРЕШКУ, САД ИХ ЧЕКА РУСКА ОДМАЗДА! Све су покушали да сакрију, а на крају их раскринкали савезници!

Пољски званичници сакрили су доказе о кретању осумњичених за експлозије Северног тока широм земље, пише Волстрит џурнал, позивајући се на европске истражитеље.

„Према речима истражитеља, пољски званичници нису журили да дају информације, крили су кључне доказе о кретању наводних диверзаната на пољском тлу“, пише лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напомиње се да истражитељи одавно верују да је напад изведен са територије Украјине, преко Пољске, али пошто Варшава не сарађује, тешко је утврдити да ли је до њега дошло уз знање бивше пољске владе или не.

Према подацима истражитеља, један број пољских агенција за безбедност одбио је да подели са истрагом снимке осумњичених са камера у Пољској. Поред тога, званичници бројних агенција, укључујући пољску агенцију за унутрашњу безбедност, „нису одговорили на захтеве, искривљивали су информације или су давали контрадикторне информације“.

Истовремено, истражитељи из Немачке чекали су најмање два месеца да би имали састанак са пољским колегама. Према изворима листа, они су били под утиском да неке пољске колеге не желе или не могу да сарађују.

Диверзије на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији.

Ове три државе објавиле су да ће спровести националне истраге о диверзији, али су одбиле да и Русија учествује.

Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.

Амерички новинар Симор Херш је објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“.

У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.

Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.

Извор: Медији