Свет

ГОРИ КИЈЕВ: Залужни одлуком разбеснео Зеленског

Председник Украјине Володимир Зеленски је био љут када је сазнао за интервју главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног за магазин Економист, у којем је признао непријатну истину о ситуацији на фронту, пише Фајненшел тајмс.

„До овог тренутка, Залужни је остао ван пажње медија, са неколико изузетака, посебно у новембарском интервјуу за Економист, у којем је одлучио да каже како је ситуација на украјинском фронту дошла у ћорсокак – табу реч у владиним круговима која је разбеснела председника“, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напомиње се да сада ни Зеленски ни војна команда не желе да буду одговорни за масовно регрутовање Украјинаца на фронт.

У Украјини је ванредно стање уведено 24. фебруара 2022, а следећег дана Володимир Зеленски је потписао указ о општој мобилизацији. Мушкарцима између 18 и 60 година забрањено је напуштање земље током ванредног стања. Позив се може уручити на различитим местима. Појавили су се снимци како се то ради на улицама, на пумпама и у кафићима.

Зеленски је на конференцији за новинаре 19. децембра рекао да му се обратио Генералштаб са захтевом да мобилише додатних 450-500 хиљада људи. Залужни је касније изјавио да војна команда није поднела захтев за мобилизацију 500 хиљада људи, у суштини оптужујући председника да лаже.

Извор: Информер