Свет

НАРЕЂЕНА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА! Северна Кореја испалила више од 200 пројектила на Јужну Кореју

Јужна Кореја наредила је евакуацију два своја острва након артиљеријске ватре Северне Кореје, преноси АФП.

Јужна Кореја је поручила цивилима на острву Иеонпиеонг да се евакуишу након што је Северна Кореја испалила око 200 артиљеријских граната са своје западне обале према острву, саопштило је рано јутрос Министарство одбране Сеула.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Северна Кореја је испалила око 200 пројектила у близини острва Иеонпиеонг – рекао је званичник министарства одбране на брифингу, а локални званичници у Иеонпиеонгу, где живи око 2.000 људи, рекли су за АФП да је од цивила затражено да се евакуишу. Локални званичник је тада потврдио да је од становника другог острва такође затражено да се евакуишу, преноси АФП.

Јужна Кореја је осудила потез гранатирања, назвавши га „провокативним чином“ и обећала да ће одговорити. Подсетимо, Северна Кореја је 2010. године испалила десетине хитаца на острво Јеонпјонг убивши четири особе.

„Инцидент није нанео никакву штету, али је угрозио мир“

Артиљеријске гранате испаљене јутрос између 9 и 11 часова по локалном времену нису ушле на територију Јужне Кореје јер су све пале у тампон зони између две земље.

Начелник кабинета Јужне Кореје рекао је да инцидент није нанео „никакву штету нашем народу или војсци“, али је додао да је тај чин „угрозио мир на Корејском полуострву и подигао тензије“.

Инцидент је уследио након суспензије војног споразума

Најновији инцидент долази након што је Северна Кореја потпуно суспендовала војни споразум са Јужном у циљу смањења тензија. Након тога, Пјонгјанг је рекао да ће укинути све мере „предузете за спречавање војних сукоба у свим сферама, укључујући копно, море и ваздух“, и распоредити „јаче оружане снаге и нову врсту војне опреме“ у пограничном подручју.

Северна Кореја је прекршила тај споразум више пута у протекле две године, лансирајући ракете и испаливши артиљеријске гранате у море у правцу југа. Последњи пут када је Северна Кореја испалила артиљеријске гранате у море у децембру 2022. године, а само у тој години било је девет таквих инцидената.

Острво Иеонпиеонг, где се налази војна база и око 2.000 цивила, налази се 3 км од спорне поморске границе у Жутом мору и 12 км од обале Северне Кореје. То је било поприште међукорејских поморских сукоба током година.

Извор: Блиц