Свет

ЈЕЗИВА ПРЕТЊА НЕТАЊАХУА: „Нико нас неће зауставити – ни Хаг, ни Осовина зла, ни било ко други“

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је поводом 100-дневног рата у Гази да Израелце „нико неће спречити да униште Хамас“.

Нетањаху је сугерисао да Израел неће поштовати одредбе Међународног суда правде (ИЦЈ), где је оптужен за геноцид и да би му могло бити наређено да заустави офанзиву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нико нас неће зауставити – ни Хаг, ни Осовина зла, ни било ко други“, нагласио је он на брифингу за штампу у суботу, мислећи на Иран и његове подружнице широм Блиског истока.

Нетањаху је рекао да су оптужбе за геноцид, које је изнела Јужна Африка у четвртак, „лицемерни напад“, додајући да је то „по вољи оних који су дошли да почине још један холокауст над Јеврејима“.

Он је такође тврдио да је неколико антисемитских предмета пронађено у тунелима Хамаса у Гази, укључујући копије Мајн Кампфа Адолфа Хитлера. Поред тога, рекао је Нетањаху, „у једној кући у Гази пронашли су дечји таблет са сликом Хитлера као скринсејвером“.

Нетањаху је навео да док је антисемитизам исти, јеврејски народ је другачији и да ће се борити „до краја“.

Такође, током брифинга за новинаре, Нетањаху је нагласио да Израел не може окончати рат док не затвори Филаделфијски коридор, 14-километарски појас земље који служи као граница између Египта и Газе.

Такав потез би Израелу дао потпуну контролу над Газом. Дозволити да граница са Египтом остане ван домашаја Израела угрозило би његове ратне добитке, рекао је Нетањаху.

„Уништићемо Хамас, демилитаризоваћемо Газу, а војна опрема и друго смртоносно оружје наставиће да улази у овај јужни отвор, тако да наравно морамо да га затворимо“, објаснио је Нетањаху.

Портпарол египатског министарства спољних послова Ахмед Абу Зеид је у међувремену рекао да Египат и даље има пуну контролу над својим границама у интервјуу за египатски телевизијски канал Сада Ал-Балад у суботу.

„Египат у потпуности контролише своје границе, а ова питања су предмет правних и безбедносних споразума између укључених земаља, тако да је сваки разговор о овом питању генерално подложан испитивању и на њега се одговара декларисаним ставовима“, рекао је Абу Зеид.

Извор: Кликс