Србија

ДОКТОРКА ОБЈАСНИЛА СВЕ: Руска вакцина није за старије од 60 година, а ево ко не би смео да прими кинеску!

Од почетка вакцинације у Србији једно од основних питања пацијената који имају хроничне болести је да ли смеју да се вакцинишу и како ће се то одразити на њихово здравље. Основни проблем је да ли сви хронични болесници смеју да приме било коју вакцину, јер због ситације није могуће остварити добру комуникације са лекаром који води њихову историју болести.

„Особе са тешким неуролошким болестима, као што је епилепсија или мултипла склероза не би смели да приме кинеску вакцину каже имунолог Ирена Вуковић, наводећи да су то подаци из декларације произвођача која прати ову „Синофарм“ вакцину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Што се тиче руске вакцине „Спутњик Ве“, докторка Вуковић истиче да не би требало да је примају страји од 60 година, јер је то препорука произвођача, који је тестирање обавио на популацији од 18 до 60 година.

Докторка Вуковић наводи да су произвођачи Модерна, Астра-Зенека, Фајзер-Бионтек истакли своје водиче, који су урадили еминентни доктори, на својим сајтовима. Проблем је, наводи она, што су водичи на енглеском.

„Апелујем на надлежне да те проспекте преведу на српски да би сваки грађанин био упознат са саставом вакцине и потенцијалним нуспојавама“, каже она за ТВ Прва.

Докторка је истакла да се вакцинације одлаже и за пацијенте који имају алергије на састав вакцине, а да се под озбиљним реакцијама сматра гушење и анафилактички шок, а не алергија на пеницилин, а да су повишена температура, бол и повремена ошамућеност сасвим нормална реакција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс