Свет

КАТАСТРОФАЛНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ ВАШИНГТОНА: У питању нису месеци, већ…

Помоћници америчког председника Џоа Бајдена рекли су конгресменима на тајном састанку да би Русија могла да победи у сукобу у наредним месецима или чак недељама, ако Украјини буде ускраћено финансирање војних трошкова, јавља НБЦ.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливен и директорка Националне обавештајне службе Аврил Хејнс рекли су конгресменима да ће Украјини у наредним недељама понестати противваздушна одбрана и артиљерија, навео је извор упознат са састанком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суморна процена, коју је један званичник Беле куће описао као „невероватно оштру“, изречена је јер будућност помоћи Украјини никада није била неизвеснија. Званичници Беле куће све више су забринути због могућности да Бајден не успе да испуни своје обећање да ће САД бити у Кијеву „колико год буде потребно“, како је раније обећао.

На састанку одржаном у среду у Белој кући, Саливан и Хејнс открили су лидерима из конгреса тајни временски оквир када ће кључни војни ресурси Украјине бити значајно исцрпљени, као и детаљну процену тренутне динамике на бојном пољу, открива НБЦ.

Саливан је нагласио да ће позиција Украјине бити све тежа током године, рекао је званичник Беле куће, нудећи конкретне периоде када ће Украјини краткорочно понестати различите способности.

Помоћ Украјини, која је месецима задржана у Конгресу, део је закона који такође обезбеђује финансирање за безбедност граница Израела, Тајвана и САД. У октобру је Бајден затражио додатних 60 милијарди долара војне помоћи Украјини, од којих би неке биле искоришћене за попуњавање америчких залиха. Конгрес је раније одобрио око 75 милијарди долара помоћи Украјини.

Недељама прошле јесени званичници Беле куће изражавали су уверење да ће Конгрес одобрити више помоћи, напомињући да је већина републиканаца и демократа то подржала. Али отпор неких републиканаца у Конгресу је закочио закон, а преговори двостраначког тројца у Сенату о променама политике на јужној граници, што је главни приоритет за републиканце, били су мучни.

Извор: Ало