Свет

ЛЕДЕНО УПОЗОРЕЊЕ БАЈДЕНА: Балкану прети криза (ВИДЕО)

Председник САД Џо Бајден је током јучерашњег говора упозорио да би укидање финансијске помоћи Украјини могло да доведе до кризе у балканским земљама.

„Ако одемо и Русија издржи њихов напад и победи Украјину, шта мислите да ће се десити у балканским земљама? Шта мислите да ће се десити од Пољске до Мађарске?“ упитао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највиши Бајденови сарадници отворено су рекли законодавцима на приватном састанку у среду да би Русија могла да добије рат у року од неколико недеља, у најбољем случају месецима, ако Конгрес ускоро не одобри додатну војну помоћ Украјини, преноси НБЦ Невс.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан и директорка Националне обавештајне службе Аврил Хејнс рекли су тада да није случајно што је Путин извео свој највећи ваздушни напад од почетка инвазије на Украјину након што Конгрес није одобрио додатну помоћ прошлог месеца.

Бела кућа је 27. децембра објавила коначно смањење количине наоружања и војне опреме за Украјину. Иако европске нације, укључујући Уједињено Краљевство и Немачку, пружају одређену финансијску подршку, САД су највећи снабдевач Украјине војном помоћи. Али републиканци у Конгресу задржавају десетине милијарди долара у будућем војном финансирању Кијева. Док га Конгрес не одобри, више неће бити подршке.

Конгрес је одобрио више од 110 милијарди долара помоћи КИ од почетка руске инвазије, али није одобрио никаква средства откако су републиканци преузели контролу над Представничким домом у јануару 2023.

Извор: Индекс