Свет

НА ПОМОЛУ СВЕОПШТИ РАТ: Свет стрепи, кључа сукоб у овом региону и прети да повуче све нас

Ситуација на Блиском истоку прети да ескалира, што би могао да буде увод у трећи светски рат! Најновији међусобни напади Ирана и Пакистана долазе у време растуће напетости широм региона. Америчка војска изводи нападе на положаје Хута, док израелски министар одбране Јоав Галант позива да се удовстручи број убијених припадника Хамаса у Појасу Газе. На све то, Јордан је ноћас гађао две локације у Сирији.

Више од 100 дана траје рат Израела са палестинском екстремистичком групом Хамас, са више до 23.000 хиљадама жртава од којих су две трећине жене и деца. Паралелно се одвијају, спорадични сукоби Израела са моћном Хезболахом, али и напади јеменске побуњеничке групе Хути на трговачке бродове у Црвеном мору после којих су америчке и британске снаге почеле ваздушне ударе на Јемен и положаје Хута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од јутрос стижу и информације да су гађане и две локације у Сирији, а верује се да је овај напад извела јорданска војска и да је убијено најмање девет људи.

Ваздушни напад на југ Сирије у четвртак рано ујутру вероватно су извеле јорданске ваздушне снаге, саопштили су сиријски опозициони активисти, додајући да је реч о последњем у низу напада у области у којој су активни прекогранични кријумчари дроге.

Иран и Пакистан

Техеран је у уторак, 16. јануара гађао Џаиш ал-Адл, или „војску правде“, етничку сунитску групу Белуџа која је извршила нападе унутар Ирана, као и на пакистанске владине снаге.

Дан раније, из Ирана су испаљене балистичке ракете на циљеве у граду Ирбилу на северу Ирака, што је изазвало осуду САД. Иранска Револуционарна гарда саопштила је да је ударила, како тврде, израелски „шпијунски штаб“ у ирачком полуаутономном региону Курдистан.

У нападу су погинула четири цивила, а шест је рањено, саопштиле су локалне власти.

Пакистанска војска саопштила је у четвртак 18. јануара да је извела прецизне ударе на „терористе“ у Ирану, користећи беспилотне летелице, ракете, лутајућу муницију и стална оружја која су погодила групације под називом „Ослободилачка армија Белуџистана“ и „Ослободилачки фронт Белуџистана“.

Из Министарства спољних послова у Исламабаду саопштено је да су ваздушни удари које су пакистанске снаге извеле на иранску територију били оправдани због тога што су предузети “у светлу веродостојних обавештајних података о предстојећим терористичким активностима великих размера“.

Додаје се да је Пакистан иранским службама послао више досијеа са конкретним доказима о присуству и активностима терориста пакистанског порекла на територији Ирана.

Појас Газе

Израел је током ноћи извео велики напад на град Рафа на југу Појаса Газе у којем је погинуло најмање 19 особа. Половина страдалих су деца, наводи Гардијан позивајући се на палестинске агенције.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су да делују у „најјужнијој области у којој су дејствовале до сада“ и да је гађана испостава Хамаса која припада јужном батаљону Кан Јунис бригаде.

Трећи светски рат!

Политички и војни аналитичар широм света немало пута су упозоравали да би сукоб већих размера на Блиском истоку могао да прерасте у глобални – трећи светски рат!

О томе је недавно говорио и председник Белорусије Александар Лукашенко.

– Могло би да дође до трећег светског рата. Отуда би могао да почне. Како? Ако уђу у рат са Ираном. Не провоцира Иран њих, него они почињу да подбадају Иранце. Имате ли неке чињенице да је Иран умешан у то? Ако имате чињенице, ставите их на сто да видимо. Али нико није изнео претензије Ирану на основу било каквих чињеница – оценио је Лукашенко.

Извор: Информер/Медији