Свет

РУСИ ИХ ЗАПРЕПАСТИЛИ: Креће бежанија страних плаћеника из Украјине

Прецизни руски удари на објекте у којима се налазе страни плаћеници у Украјини ће спласнути ентузијазам за ангазовањем оваквог „оружја“, каже за Спутњик потпуковник америчког ратног ваздухопловства у пензији, Карен Квјатковски.

Удари попут оног који је Русија извела на Харков „подижу ниво ризика за ове војнике и друге, који су у Украјини углавном због новца“, примећује бивши аналитичар америчког Министарства одбране.
Говорећи о томе какви би људи били спремни да буду спремни да ратују на украјинској страни, наглашава:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Постоје људи, укључујући Американце, који су психолошки уништени за нормалан живот и рад као резултат више од 30 година америчке интервенције у Ираку, Авганистану, чак и бившој Југославији и на разним другим местима. Неки су без сумње социопате који уживају да пуцају на људе, а други желе да се осећају као део нечега што је стварно, а борба им то даје.

Квјатковски додаје да су већина оних који директно раде за Украјинце вероватно више маргиналци него професионалци. Међутим, пошто Украјину муче проблеми са регрутацијом у земљи, заједно са лошим политичким и војним руководством, „сваки плаћеник, без посебне лојалности Украјини и са извесним искуством у борби, би сам или са својим сународницима, брзо проценио једначину ризик/награда , и изабрати одговарајући ток акције,“ наводи Квјатковски.

Коментаришући уништавање зграде у Харкову у којој су се налазили украјински плаћеници, француски аналитичар Сирил де Латр изјавио је за Спутњик да је неонацистички покрет и даље жив у Француској и украјински сукоб му иде на руку.

– У мојој земљи постоји неонацистички покрет који, нажалост, још увек постоји и користи ситуацију – рекао је аналитичар.

Он је такође критиковао „пропаганду коју воде земље Европске уније“.

„Имамо доста оних које називамо ТикТок ратницима који одлазе тамо да се покажу и похвале на видео-снимцима. Има момака којима дефинитивно више ништа није остало. И међу овом масом има оних који полазе од жеље да нешто ураде, али ти људи нису правилно едуковани“, објаснио је он.

Извор: Медији