Свет

ЛАВРОВ ПОТВРДИО: Нису хтели да слушају Путина, биће разорени

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Министар је, такође, подсетио да је Путин више пута говорио и да Русија не одбија преговоре о Украјини.

Русија ни на који начин не може бити „побеђена“ у Украјини, земља ће упорно и доследно остварити своје најављене циљеве, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на великој годишњој конференцији за новинаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио да је о томе већ више пута било речи.

Лавров је истакао да Москва није против споразума које закључују друге земље са Украјином и да то ни на који начин не мења циљ Русије, као и да је то председник Русије Владимир Путин протеклих дана потврдио.

Министар је, такође, подсетио да је Путин више пута говорио и да Русија не одбија преговоре о Украјини, преноси Информер.

– Руски лидер је то рекао још 2022. године, када је по налогу (бившег британског премијера) Бориса Џонсона и осталих Англосаксонаца Кијеву забрањено да потпише већ усаглашени споразум о реашавању ситуације са Руском Федерацијом. То је већ било одлично познато још у априлу 2022. године – објаснио је шеф руске дипломатије.

Лавров је такође подсетио да је Путин, говорећи 2022. године тим поводом поновио да Москва не одустаје од преговора, али они који одуговлаче са тим, треба да схвате да ће тако бити теже договорити се.

– Тренутно видимо да се то упозорење испуњава – истакао је министар.

Западу тешко да призна да је погрешио

Лавров је такође оценио да је Запад схватио да је блицкриг у циљу наношења стратешког пораза Русији заправо илузија и, мада му је тешко да призна своју грешку, свестан је тога и тражи начине како да Кијев учини „флексибилнијим“.

– То је тешко признати и види се по томе што сада траже некакве спољне сигнале који би, чини се, омогућили и да се Украјина подржава, а који би, са друге стране, омогућили да се Кијев подстиче да ипак буде што услужнији и да се покорава својим западним газдама, али, тешко је проценити колико ће то бити изводљиво – закључио је Лавров.

Он је нагласио да они који нису учили историју, а таквих је много на Западу, а не знају ни географију, могу да фантазирају на тему пораза Русије.

Када је реч о споразуму Украјине и Велике Британије о безбедности, Русија не види нешто што је правно обавезујуће, рекао је руски министар.

Поред тога, Лавров је констатовао да тема избора у Украјини Русију не брине превише.

Он је такође оценио да се украјински председник Володимир Зеленски све чешће „отима из руку“ западних покровитеља.

– Запад, подстичући украјинског председника Володимира Зеленског на организацију избора, жели да га врати на колосек својих сопствених интереса. Зеленски се, све чешће „отима“ западним покровитељима – истакао је министар.

Вашингтон изазвао украјински сукоб

Према речима Лаврова, САД су се оријентисале на необуздану експанзију антируски настројеног НАТО на постсовјетски простор и изазвале су сукоб у Украјини.

– Не видимо да Америка има интерес да се реши украјинска криза. Запад ради на томе да дође до ескалације украјинске кризе а то ствара додатне стратешке ризике – истакао је он.

Он је додао да подстицање Украјине да се наносе удари на Крим и на дубину територије Русије говори о томе да Запад не жели никакво конструктивно решење.

Извор: Република