Свет

НАПАДНУТА НАТО ЗЕМЉА: Сумњају на Русе

Поремећаји у сигналима глобалног система за позиционирање (ГПС) пријављени у најновијој чланици НАТО-а, Финској, вероватно су дошли из Русије.

Једна теорија сугерише да долази са најзападније територије земље, пише Њузвик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Финска агенција за саобраћај и комуникације (Трафиком) је прошлог викенда на истоку и југоистоку нордијске земље открила сметње у навигационом систему који користе пилоти, али и возачи, иако је саопштила да не представљају опасност за ваздушни саобраћај.

У финским медијима су се пренеле више спекулације него докази о томе да је Москва узрок сметњама који су уследили након пораста тензија између земаља након што се Хелсинки придружио алијанси у априлу.

Москва је осудила придруживање Хелсинкија блоку и његову ближу војну сарадњу са САД, док је Финска оптужила Русију да изазива мигрантску кризу слањем избеглица на своје границе, што је Кремљ негирао.

Јука Саволаинен, директор мреже Хибрид Цомпетенце Центер, који испитује хибридни рат, рекао је за финску новинску агенцију ИЛЕ да су поремећаји можда били „намерно изазвани или нуспроизводи“ руских активности.

„Сматрам да је врло вероватно да то долази из система на руској страни“, рекао је он.

Извор: Њузвик