Свет

ПОЧЕЛО БОМБАРДОВАЊЕ: 18 бруталних удара

У протеклих неколико сати, Сједињене Државе и Велика Британија извеле су 18 напада на положаје Хута.

Они владају у северном Јемену у различитим провинцијама, већином у региону главног града, рекао је званичник Хута Јахја Сарија на Телеграм каналу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Непријатељски америчко-британски авиони извели су 18 ваздушних напада у последњих неколико сати, укључујући 12 на Аманат ал-Асима и главни град провинције Сана“, рекао је Сарија.

Још три напада, рекао је он, извршена су на циљеве у провинцији Ходеидах у западном Јемену, два у централној провинцији Таиз и још један у провинцији Ал Бајда.

Хути у северном Јемену, који контролишу већину јеменске обале Црвеног мора, раније су упозорили на своју намеру да нападну све бродове повезане са Израелом, позивајући друге земље да повуку своје посаде са њих и да им не прилазе на мору. Један број бродарских компанија одлучио је да обустави транспорт кроз Црвено море.

Хути су рекли да њихове акције у Црвеном мору имају циљ да помогну Палестинцима у Појасу Газе, и тврде да се не мешају у слободу пловидбе у региону. Арапске и муслиманске земље су више пута упозоравале САД да ће безусловна подршка акцијама Израела у Појасу Газе довести до ширења сукоба у целом региону.

САД и Велика Британија изводе ударе на циљеве Хута од средине јануара, називајући то одговором на претње слободи пловидбе у Црвеном мору. Мохамед Али ал-Хути, члан највишег политичког савета Ансар Алаха, назвао је нападе терористичким варварством и намерном и неоправданом агресијом.

Хути ће одговорити

Јеменски побуњеници, проирански Хути, поручили су данас да амерички и британски ваздушни удари „неће остати без одговора“, пренели су амерички медији.

Авиони тајфун и војаџер Британског ратног ваздухопловства (РАФ) вратили су се данас у базу Акротири на Кипру након што су извели ваздушне нападе на војне циљеве Хута у Јемену, преноси ЦНН.

Извор: РИА/Танјуг/Новости