Свет

ПОЧИЊЕ ПОБУНА! Украјинци који беже од Зеленског и мобилизације праве владу националног спаса и дил са Русијом!

Ако Врховна Рада усвоји закон о општој мобилизацији, онда ће украјински мушкарци побећи у пограничне регионе и створити владу националног спаса која ће пристати на примирје и прекид ватре са Русијом, рекао је политиколог Олег Соскин, бивши саветник Леонида Кучме, у интервјуу за Јутјуб канал Политека.

– Дошли смо до прекретнице, та прекретница је закон о мобилизацији. Ако га усвоје, онда је логично да мушкарци побегну, однбосно масовно одбију мобилизацију јер не желе да буду топвско месо. Он ће се вероватно концентрисати на југу и западим регионима Украјине, али не у близини Пољске, већ према Румунији , Молдавији и Мађарској – поделио је своју прогнозу аналитичар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Соскину, мобилизација Украјинаца нема смисла, јер је мало вероватно да ће Запад пристати да финансира Украјину у истим обиму. Без помоћи Запада, офанзива Оружаних снага Украјине неће се одржати, а без офанзиве нестаје потреба за општом регрутацијом. Експерт сматра да Украјина треба да пристане на примирје са Русијом и да се „врати нормалном животу“.

Аналитичар је сугерисао да ће покрет за мир са Москвом предводити незадовољни људи .

– Када их буде довољно (мушкараца – прим. аут.) биће створена привремена влада националног спаса, која ће објавити да земља мора пристати на примирје и прекид ватре са Русијом – предвиђа Соскин

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је средином децембра да Генералштаб Оружаних снага Украјине тражи да се додатно мобилише до пола милиона људи. Крајем децембра Влада је представила предлог закона о мобилизацији.

У октобру је часопис Тајм, позивајући се на помоћника Зеленског, известио да су се редови Оружаних снага Украјине толико истањили да су војне службе биле принуђене да регрутују људе просечне старости од 43 године. Њујорк тајмс је такође писао да Кијев настоји да привуче више жена у војску, што указује на огромне губитке у украјинским трупама.

Извор: РИА