Србија

ПЉУШТИ КИША: У овом делу Србије ПОТОП, пада без престанка – стравичан облак иде и ка престоници?

У току ноћи на североистоку Србије и на југу Баната пало више кише него што у просеку падне током целог августа.

Наставља се утицај висинског циклона над Србијом. На подручју Баната, Поморавља, Подунавља, Браничевског округа и истока Србије већ више од 12 сати без престанка пада веома јака киша и праћена је обилним пљусковима са грмљавином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о скоро непокретном систему, па и из тог разлога овај систем натапа обилним падавинама једо те исто подручје без престанка од синоћ. Само током ноћи на подручју јужног дела Баната пало је 64 литара кише по квадратном метру, колико је измерено у Банатском Карловцу, док је у овом месту за мање од 24 сата пало 79 литара кише по квадратном метру. Огромне количине падавина пале су и са десне стране Велике Мораве и то на падинама Хомоља и околних планина.

На овом подручју, укључујући и јуни део Баната ноћас је пало више кише него што у просеку падне током целог августа. Обилни пљускови све време праћени су и јаком грмљавином. Током августа просечно на југу Баната и на североистоку Србије падне од 40 до 60 литара кише по квадратном метру.

Пљускови са грмљавином повремено су у југоисточној висинској струји стизали и до Београда, где је пало 10 ак литара кише по квадратном метру.

Иначе, напоменути слабопокретни систем који је ноћас донео потоп североистоку Србије био је дужине од севера Баната све до југоистока Србије, али ширине свега 20 до 30 километара, па док су унутар тог подрчја пале количине од 10 до 50 литара, локално у самом центру обилних падавина локално и до 100 литара, свега неколико километара изван напоменутог подручја није било ни капи кише или је пало мање од 10 литара.

Овог јутра и преподнева јака киша и даље пада у Банату, у Поморављу, Подунављу и у Браничевском округу и праћена је и обилнијим пљусковима са грмљавином. Систем се и даље веома споро премешта и то у југоисточној висинској струји, тако да се током преподнева појава пљускова са грмљавином очекује и на ширем подручју Београда.

Висински циклон и током данашњег дана доносиће северним и североисточним пределима Србије кишу и пљускове са грмљавином, нарочито на подручју Поморавља, Подунавља, Баната и Браничевског округа и у овим пределима очекује се додатних 10 до 30 литара кише. Срећом, нема опасности од олуја и непогода са градом, али се понегде очекује и даље јача грмљавина.

У осталим пределима Србије очекује се суво, на југу и сунчано.

Иначе, због веома обилних падавина, сви токови осим Дунава забележиће нагли раст у наредна 24 сата, нарочито у сливу Нере, Пека, Млаве, Тимока и са десне стране Велике Мораве. На појединим мањим токовима и потоцима ових сливова може доћи и до бујичних поплава. Опасност од поплава постојаће и у појединим пределима због немогућности да оводни и канализациони системи прихвате огромну количину воде у кратком временском интервалу.

У четвртак ће центар висинског циклона одмакнути даље на север изнад Мађарске, па ће у целој Србији доћи до стабилизације времена, уз повратак лета и летњих температура.

Извор: Република