Русија

САД ОТКРИЛЕ РУСКУ ТАЈНУ!? Да ли су сазнали тајне податке о најмоћнијем руском тенку!?

Фото; Јутјуб

Руски тенк Т-90А који су Украјинци заробили 2022. године примећен је на приколици у Луизијани, САД. Верује се да је тенк или прошао или ће бити подвргнут истраживању.

На вебу се појавила фотографија тенка који се превози приколицом, објављена 13. априла 2023.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекивала се појава тенка Т-90 у инвентару руске војске. Још у септембру 2022, БулгарианМилитарy.цом је известио о заробљеном руском тенку серије Т-90. Међутим, овај тенк је био најновија модернизација платформе – Т-90М Прорив. У то време је претпостављено да ће то испитати западни савезници Украјине и НАТО како би пронашли његове слабе тачке.

Извештај о другом заробљеном Т-90 појавио се крајем прошле године. У децембру је БулгарианМилитарy.цом известио о овом хватању, а тенк је поново био Т-90М Прорив. Чудно, извештаји о хватању основне верзије Т-90А изостали су у позадини све чешћих извештаја о хватању најновије верзије Т-90М. Највероватније, међутим, Украјинци су заробили Т-90А чим се нашао у Луизијани.

Треба напоменути да је крајем фебруара примећен руски тенк Т-90 који је транспортован камионом и приколицом у Ошкош. Овај видео је можда на неки начин повезан са фотографијама које су дељене раније данас. Међутим, ово је спекулација, а пошто БулгарианМилитарy.цом нема доказа за ово, то даје једноставну претпоставку.

Међутим, снажан утисак оставља одсуство традиционалних руских ознака на тенку од почетка рата у Украјини. тј. „О“ и „З“ – традиционални симболи недостају.

Фотографија је изазвала много контроверзи. Неки коментари су били да ово није тенк Т-90, већ Т-72. Међутим, тенк Т-90А се од Т-72 разликује по једном битном и веома уочљивом елементу – са леве и десне стране торња Т-90А налази се интегрисани Штора-1, електро-оптички систем активне заштите. (Обележене су на фотографији). Т-72 нема ова два бочна отвора на куполи. Такође треба напоменути да се Т-90А значајно разликује од Т-90М.

Т-90М „ПРОРИВ“ против Т-90
Према речима дизајнера Уралвагонзавода, нови тенк Т-90М Прорив је добио снажнији мотор. Стандардну конфигурацију Т-90 покреће 12-цилиндарски В-92С2 који обезбеђује 1.000 коњских снага, док нова верзија тенка добија 130 коњских снага више снаге захваљујући новом мотору В-92С2Ф са 12 цилиндара.

Основно наоружање се заправо није променило. Обе модификације тенка користе глатку цев од 125 мм 2А46М, али Т-90М је модел 2А46М-5. 2А46М-5 обезбеђује употребу нове муниције велике снаге, као и вођену ракету која вам омогућава да уништите непријатељске тенкове на удаљености до пет километара. Секундарно наоружање се састоји од тешког митраљеза Корд калибра 12,7 мм и ПКМТ 7,62 мм у оба тенка.

Једна од главних надоградњи коју је добио Т-90М је способност тенка да има аутономне функције, тј. размена података у реалном времену са другим возилима. Тенк има побољшане оптичке нишане: нови нишан ПНМ Сосна-У, четири видео камере које обезбеђују покривеност од 360 степени и нове дан/ноћ оптичке нишане, укључујући термалну камеру која открива непријатељске циљеве на 3.300 метара.

На крају, али не и најмање важно, Т-90М има интегрисану руску свемирску навигацију ГЛОНАСС, као и инерцијалне навигационе системе (ИНС). Оклоп је значајно побољшан употребом Реликт експлозивног реактивног оклопа (ЕРА) који покрива већи део тенка.

 

 

Извор: Ало