Свет

ПОЧИЊУ ПОСЛЕДЊЕ ПРИПРЕМЕ ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: НАТО је покренуо

НАТО ће одржати највеће маневре још од Хладног рата. Све то треба сагледати у контексту актуелног сукоба у Украјини.

Многи у томе виде и одговор на недавно откриће тајних докумената на основу којих се сазнало да се немачки „Бундесвер“ спрема за евентуални напад Русије на источно крило НАТО средином 2025. године што би могло да доведе до глобалног сукоба и трећег светског рата. Превелики оптимисти верују да је само реч о подударности места и календара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маневри ће бити одржани баш у источном крилу Северноатлантске алијансе и спроводиће се неколико месеци. Започеће следеће седмице и трајаће до краја маја. У њима ће учествовати војници 31 земље чланице НАТО и Шведске. Број учесника у операцији „Непоколебљиви бранилац 2024“ више је него удвостручен од првобитних прошлогодишњих планова.

– Биће то јасна порука нашег јединства, снаге и одлучности да заштитимо једни друге – поручио је шеф војних снага НАТО за Европу амерички генерал Кристофер Каволи, најављујући ову војну вежбу широких размера.

У њој ће учествовати 90.000 хиљада војника, 50 ратних бродова, 80 авиона и 1.100 борбених возила. Да би се видело нешто слично по опсегу, треба заћи у далеку 1988. годину, пре пада Берлинског зида. Тадашњи маневри „Рефорџер 88“ окупили су 125.000 војника и били су највећи од Другог светског рата.

Вежбе типа „Рефорџер“ имале су скраћеницу од енглеске реченице „повратак снага у Немачку“ и обављале су се на годишњем нивоу, од краја шездесетих, до 1993, с циљем да се утврде могућности брзог распоређивања снага у Западној Немачкој у случају сукоба с Варшавским пактом. Престале су с крајем Хладног рата.

Из НАТО поручују да ће предстојећа вежба имати за сценарио сукоб с „непријатељем сличне величине“. Име Русије није изговорено, али је и из авиона јасно на кога се мислилио и о чему се ту ради. Битан је и податак да ће европским трупама доћи у испомоћ значајне снаге из северне Америке.

Бивши помоћник генералног секретара НАТО задужен за инвестирања у одбрану Камиј Гран, сада истраживач у Европском савету за међунардоне односе (ЕЦФР), истиче за „Франс енфо“ да на овај начин жели да се „пошаље порука Русији да би сваки покушај ескалације конфликта с НАТО био веома лоша идеја“.

Циљ ових маневара по њему је да се пре свега испита брзина распоређивања снага. Нешто слично као у случају „Рефорџера“. Гран истиче да су претходних двадестак година процене вршене „на хартији“ јер је било јефтиније, али да је важно да се сада то уврди у природној величини.

– Искуство током две године рата у Украјини је показало да је НАТО одвраћање функционисало и да Русија није тражила да прошири конфликт. Али, како се рат наставља, истина је да треба остати опрезан и припремити се за могућност да Русија изазове ескалацију, било хоризонталну или вертикалну, и пребаци конфликт на територију НАТО. То није највероватнија претпоставка, али је важно истаћи да смо спремни за све могућности – поручује Гран.

Истовремено, председавајући Војног комитета НАТО, холандски адмирал Роб Бауер је истакао да цивили морају да се припреме за општи рат с Русијом у следећих двадесет година. Он је поручио да ће бити мобилисан и велики број цивила, додавши да ситуација у следеће две деценије „неће бити баш сјајна“.

– Морамо да схватимо да мир није трајно остварен и зато имамо планове – казао је Бауер. – Не тражимо конфликт, али, ако нас нападну, морамо да будемо спремни.

Председавајући војног комитета НАТО је такође нагласио да је потребна трансформација НАТО који треба да се адаптира на време у коме ће „свашта моћи да се догоди у било ком тренутку“ и да у том контексту буде спреман на ефикасност.

Извор: Новости