Свет

КИЈЕВ У ШОКУ, ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА УКРАЈИНУ: „Ставићемо вето“

Словачка одбија пријем Украјине у НАТО алијансу и спремна је да стави вето на ту одлуку ако буде потребно, изјавио је данас словачки премијер Роберт Фицо.

Фицо је рекао да ће отпутовати у Украјину у среду да се састане са својим колегом Денисом Шмихалом у пограничном граду Ужгороду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И док је један од разлога посете представљање додатног пакета помоћи Украјини, он такође жели да јасно стави до знања да се став Словачке разликује од жеља Украјине, рекао је премијер.

„Рећи ћу му да ћемо блокирати и ставити вето на улазак Украјине у НАТО, јер то не би било ништа друго до основа за трећи светски рат“, рекао је Фицо.

Словачка, која је постала чланица НАТО-а 2004. године, била је један од најватренијих заговорника одбране Украјине од руске инвазије покренуте у фебруару 2022. године.

Међутим, када је левичарска националистичка влада коју је предводио Фицо дошла на власт прошлог октобра, одлучила је да више неће снабдевати Кијев оружјем, иако Братислава наставља да шаље системе за деминирање и дизел генераторе у случају руског напада на електране.

Фицо је у суботу рекао да је Словачка за улазак Украјине у Европску унију, под условом да испуњава исте услове као и други кандидати.

Премијер, кога противници критикују као „проруски“, поновио је да Словачка више неће слати оружје из својих војних залиха у суседну земљу, али ће наставити да дозвољава словачким одбрамбеним компанијама да продају оружје.

Извор: Индекс